SANTIAGO BERNABEU - 20.45 SATI

Olić i Pranjić protiv Intera za europsku krunu

22.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Na Santiago Bernabeu završava europska klupska sezona. Inter i Bayern odlučit će o najboljoj momčad Starog kontinenta. Finale se prvi put u povijesti igra u subotu (20.45) na Santiago Bernabeu

Četvrti put u povijesti dom madridskog Reala Santiago Bernabeu bit će domaćin završnice Lige prvaka (nekada Kup prvaka). Na travnjak stadiona, koji će za finale imati kapacitet od 75 tisuća ljudi, istrčat će Inter i Bayern, momčadi koje su ove sezone u domaćim natjecanjima osvojile dvostruku krunu i trijumf u Madridu bio bi im uspjeh za povijest.

Oliću treba gol da dostigne Messija

'Osvojiti Ligu prvaka u moderno doba bilo bi nešto fantastično. Druge stvari me ne zanimaju. Prije ili kasnije Inter će postati europski prvak, ali ja bih volio da se to dogodi sada, jer taj klub jako dugo čeka na taj trofej' govorio je strateg Intera Jose Mourinho koji kao i njegov bivši mentor Louis van Gaal ima priliku postati treći trener u povijesti koji je ovo natjecanje osvojio s dva različita kluba. Portugalcu je to uspjelo s Portom (2004), a Nizozemcu s Ajaxom (1995).

Treba znati da je Bayern svoj posljednji od četiri naslova osvojio 2001, dok je post Intera dug 45 godina; 'nerazzurri' su na europskom vrhu bili 1964. i 1965.

'Protiv Intera su nam šanse mnogo veće nego što bi bile protiv Barcelone. Talijani ne igraju tako ofenzivno kao Barcelona. No bit će to teška i sjajna utakmica u kojoj će odlučivati nijanse', najavio je Louis van Gaal.

Oba stratega su bez pomoći po jednog igrača iz prvih 11. Nijemcima nedostaje Franck Ribery, a Talijanima Thiago Motta. Obojica imaju isti razlog – crveni karton. Što se tiče najvećih aduta, kod Bayerna je to zasigurno Ivica Olić koji je sa sedam pogodaka drugi strijelac natjecanja (Messi ima osam) te Arjen Robben, a u redovima Intera najviše se očekuje od Diega Milita, Samuela Eto'oa i Wesleyja Sneijdera.

Što se tiče statistike, oba kluba su odigrala po 28 utakmica protiv momčadi iz suparničke zemlje. Dok Inter ima pozitivan omjer od 13 pobjeda, osam remija i sedam poraza, Bayern je loše prolazio sa sastavima iz Serie A – devet pobjeda, sedam remija i 13 poraza. No, u jedina dva njemačko-talijanska europska finala oba puta su bili pobjednici bundesligaši.

'Još samo taj Madrid, baš me škaklja pomisao da i tamo zabijem. No najbitnije je da mi iskoristimo ovo ozračje i vrhunsku formu i maznemo Interu tu kantu, a meni što Bog da', izjavio je nedavno Olić koji će sigurno naći mjesto u početnom sastavu, dok će drugi Hrvat u redovima Bayerna Danijel Pranjić najvjerojatnije biti na klupi.

U slučaju da se pitanje pobjednika bude rješavalo s bijele točke, Bayern će biti u psihološkoj prednosti. Nijemci su u svim Uefinim natjecanjima pucali triput jedanaesterce i svaki put bili uspješni, dok je Inter u takvoj situaciji bio četiri puta i u dva navrata je slavio.

Vjerojatni sastavi:

Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Altintop - Müller, Olić
Inter: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti - Cambiassoo, Stanković, Sneijder, Pandev - Eto'o, Milito