PRVI PUTA U POVIJESTI

OI - sve zemlje dolaze sa sportašicama

13.07.2012 u 07:42

Bionic
Reading

Na Olimpijskim igrama koje 27. srpnja počinju u Londonu prvi će put u povijesti sve zemlje sudionice u svojim sastavima imati i sportašice

Rezultat je to senzacionalnog preokreta do kojeg je došlo u četvrtak kad je i Saudijska Arabija odlučila otvoriti vrata olimpijske reprezentacije ženama.

Konzervativnu muslimansku kraljevinu u britanskoj će prijestolnici tako predstavljati judašica Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani i atletičarka Sarah Attar.

Još se u srijedu Saudijska Arabija držala svoga stava da je na Olimpijskim igrama trebaju predstavljati isključivo muškarci, ali u četvrtak je nakon mukotrpnih pregovora s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) napokon popustila.

Još ranije su to napravili i olimpijski odbori Katara i Bruneja, jedinih zemalja uz Saudijsku Arabiju koje u olimpijskoj povijesti nije predstavljala nijedna sportašica.

Nijedna od spomenutih dviju saudijskih sportašica nije ispunila normu za nastup u Londonu, ali im je MOO uručio posebnu pozivnicu.

'Tražili smo sportašice koje su najbliže normi i to su bile Shahrkhani i Attar. Blisko smo surađivali s Olimpijskim odborom Saudijske Arabije i sretan sam što su naši kontinuirani pregovori doveli do sporazuma,' naglasio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge.