nije na prodaju

Odluka ruskog milijardera uzburkala je duhove u svijetu nogometa; odbio je ponudu od tri milijarde eura

03.05.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Roman Abramovič (52) prije šest mjeseci je objavio kako prodaje svoj većinski vlasnički udio u Chelseaju. Ruski je milijarder londonsku momčad kupio 2003. godine za samo 160 milijuna eura i u posljednjih 16 godina milijunskim ulaganjima od 'bluesa' stvorio respektabilnu momčad

Situacija se za Romana Abramoviča zakomplicirala nakon što su mu engleske vlasti uskratile vizu i radnu dozvolu jer nije dostavio tražene dokaze o podrijetlu imovine. A on to, kao i većina novopečenih ruskih oligarha, dokazati ne može... Shodno oduzimanju vize Abramovič ne može više ni stupiti na tlo Velike Britanije, pa mu ni Chelsea u tom trenutku velikog razočaranja više nije bio zanimljiv projekt.

U jednom se trenutku čak i pojavio zainteresirani kupac, bio je to sir Jim Ratcliffe, službeno jedan od najbogatijih ljudi Velike Britanije. Ratcliffe je, barem neslužbeno, bio spreman Abramoviču isplatiti traženu cifru od čak tri milijarde eura! Cijena je paprena, ali treba uzeti u obzir i cijeli brend koji ide uz nju. A Chelsea danas izvrsno posluje i jedan je od najpopularnijih svjetskih klubova.

Posljednjih par mjeseci Abramovič i Ratcliffe navodno su u nekoliko navrata pregovarali, no čini se kako do dogovora ipak nije došlo. Dapače, posljednje informacije kazuju kako je Abramovič definitivno odbio bilo kakvu ponudu za prodaju Chelseaja koji će do daljnjeg ostati u njegovu vlasništvu! Realno, mnogima u svijetu nogometa to se baš i nije svidjelo. Jer Abramovič je i dalje 'veliki igrač' na tržištu, Chelsea je klub koji aktivno kupuje i prodaje igrače, konstantno je u samom europskom vrhu... Mnogi su ga se poželjeli riješiti, ali on je odlučio ostati na čelu 'bluesa'.

  • +5
Premier liga, Liverpool - Chelsea Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Realno, bio je to očekivani potez iako je odbijanjem izgubio popriličnu svotu novca. Chelsea je 2003. godine platio 'samo' 160 milijuna eura, tijekom svih ovih godina u pojačanja je uložio oko milijardu i pol eura, ali je velik dio ulaganja vratio kroz prodaju igrača, (pre)skupe ulaznice za utakmice na Stamford Bridgeu, kroz televizijska prava te osvajanjem Lige prvaka.

Neki engleski mediji nagađaju da je Roman Abramovič, da je prodao Chelsea za tri milijarde eura, mogao zaraditi 'čistu' milijardu eura, a vrlo vjerojatno i još nekoliko stotina milijuna eura više. No, njemu očigledno i nije takva frka. Jedini je problem što veliki gazda i dalje ne može doći u London i uživo gledati svoj Chelsea na Stamfordu. No, zato je redovit na utakmicama koje 'bluesi' igraju u inozemstvu.

  • +11
Roman Abramovič i Daša Žukova Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia