ZADNJA PRILIKA

Odlična vijest za Hrvatsku, 'Vatreni' definitivno imaju sve u svojim rukama; sada trebaju napraviti 'samo' jednu 'sitnicu'

Bionic
Reading

U utorak (21 sat) Hrvatska u Glasgowu protiv Škotske igra odlučujuću utakmicu za prolazak u osminu finala Eura, a dobra vijest je da naša reprezentacija ovisi samo o sebi, a ne o rezultatima iz drugih skupina

Puno je bilo kalkulacija uoči zadnjeg kola skupine D, a prema jednoj teoriji Vatrenima ni trijumf u dvoboju sa Škotskom ne bi jamčio plasman među 16 najboljih nacionalnih sastava Starog kontinenta.

No dan ranije Austrija je svladala Ukrajinu 1:0 i postalo je jasno da Hrvatska više ne treba razmišljati o kalkulacijama i da je s pobjedom sigurno među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije u šest skupina.

Poredak na toj mini ljestvici određuju se po nekoliko kriterija, a to su: ukupan broj osvojenih bodova, zatim gol razlika, ukupan broj postignutih golova, broj pobjeda, broj kartona (što manje) te ako je sve to poravnato - ukupni poredak europskih kvalifikacija. Hrvatska na toj ljestvici trećeplasiranih reprezentacija svih šest skupina ne može bit lošija od četvrte pozicije koja zadnja vodi u osminu finala.

  • +69
Hrvatska - Češka, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Naime, Ukrajina je grupnu fazu završila kao treća u skupini C s tri boda, dok bi Hrvatsku pobjeda odvela na četiri boda. Isto tako, u nedjelju je Švicarska okončala nastup u grupi A na trećem mjestu s četiri boda i gol razlikom -1, a Hrvatska će ako pobijedi Škotsku imati gol razliku najmanje 0.

Inače, u slučaju hrvatske pobjede, a ako Engleska pobijedi Češku, 'Vatreni' mogu biti i drugi, no tada će odlučivati razlika pogodaka između Hrvatske i Češke. Odabranici 'Zlatka Dalića' su na -1, a Česi na +2. U slučaju da Česi osvoje bod ili upišu pobjedu, Hrvatska bi s tri boda protiv Škotske bila treća.

Naravno, još 'samo' treba pobijediti Škotsku, a kako Hrvatska izgleda na Euru to nije nimalo lak zadatak.

  • +26
Hrvatski navijači u Glasgowu i na stadionu Hampden Park, Hrvatska - Češka Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL