NADIMCI KAO ZNAK PREPOZNAVANJA

Od 'letećih magaraca' do 'madrac mahera'

11.10.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Nadimke klubova poput Manchester Uniteda ('crveni vragovi'), Villarreala ('žuta podmornica'), Dinama ('modri') i Hajduka ('bili') zna svaki iole veći nogometni fan, no malo tko zna i njihovu genezu. Saznajte stoga zašto je, primjerice, Chievo dobio nadimak 'leteći magarci' ili zašto Juventus mnogi prepoznaju kao 'staru damu'

U nogometnom svijetu navijači svoje omiljene klubove često nazivaju nadimcima kojima se identificiraju s klupskim pogonom i igračima. U tom su smislu najčešći nadimci vezani uz životinje koje se percipiraju velikima i ponosnima poput lavova, bikova ili orlova. No, osim takvih, postoje i nadimci raznih ekipa koji sa sobom nose prilično zanimljive priče.

U Hrvatskoj ne postoji toliko zamjetljiva lepeza nadimaka nogometnih momčadi. Najintrigantnije ime nosi tim iz Splita, koji se identificira s Hajducima, ali taj simbol nosi i kao dio službenog imena kluba. Osim Hajduka, zanimljivi su nadimci 'krojači' i 'pjesnici' za poznate prvoligaše iz Varaždina i Zagreba. Njihova je geneza jasna: 'krojači' su dobili ime po dugogodišnjem sponzoru Varteksu, a 'pjesnici' zbog smještaja stadiona u ulici S. S. Kranjčevića, jednog od najpoznatijih hrvatskih pjesnika.

S druge strane, diljem Europe postoji čitav niz zanimljiv, iznenađujućih i simpatičnih nadimaka klubova, a neke od njih, uz priče o njihovom nastanku, donosimo vam u nastavku teksta.

Arsenal i West Ham: 'topnici' - gunners i 'čekičari' - hammers
Ova dva kluba nismo stavili zajedno zbog njihovih idiličnih odnosa, već zato što je geneza njihovih nadimaka slična. Osnovali su ih krajem 19. stoljeća obližnji radni kolektivi, a ovi klubovi sve do danas nose imena koja se vežu uz industrije u kojima su ti radnici bili zaposleni. Arsenalovi u oružarnici i tvornici oružja, a West Hamovi u željezariji te se stoga uz nadimak 'the hammers' ponekad koristi i 'the irons'.

Everton: 'mliječni keksi' - toffees
Kada je klub počeo s djelovanjem, nogomet je bio daleko od sadašnjeg profesionalnog i globalnog fenomena. Everton je dobio nadimak 'the toffees' koji ga veže uz njegov stadion Goodison Park i grad Liverpool. Početkom 20. stoljeća, u okolici su stadiona prije utakmica prodavani upravo mliječni keksi, a Liverpool je krajem 19. stoljeća bio smatram engleskim gradom s najviše Iraca, koje se u slengu nazivalo također 'toffeesima'.

Sunderland: 'crne mačke' - black cats
Ovo je nadimak koji su službeno izabrali sami navijači Sunderlanda. Povijest kaže da su za vrijeme Napoleonskih ratova upravo oko rijeke Wear bile smještene topničke baterije. Jedna od topničkih postrojbi se zvala Black cat te po njoj klub nosi svoj nadimak. Tijekom pobjede u finalu FA kupa 1937. Sunderlandov je navijač Billy Morris donio crnu mačku na stadion kako bi im donijela sreću.


Navijači Sunderlanda vjerni su navijači svojih 'black catsa

Chievo: 'leteći magarci' - mussi volanti
Nadimak datira iz 2001, kada se Chievo po prvi puta u klupskoj povijesti kvalificirao u elitno natjecanje talijanskog nogometa. To su uspjeli unatoč transparentima koje su razapinjali navijači gradskog rivala Verone, a na kojima je pisalo da će Chievo ući u prvu ligu ‘kad magarci polete’. Verona otada talasa između druge i treće lige, a dodatnu sol na ranu stavlja im se nadimkom 'leteći magarci'.

Roma: 'rimska vučica', 'vukovi' - lupi
Nogometni klub Roma unutar svog grba ima prepoznatljivu rimsku vučicu kako skrbi nad osnivačima grada - Romulom i Remom. Priča oko najpoznatije rimske braće je poznata: nakon egzodusa preživjelih iz Kartage, tamošnji junak Eneja poveo je skupinu brodova prema području na kojem je danas Rim. Njegove je potomke, Romula i Rema, buduće osnivače Rima, prema legendi othranila vučica i time postala jedan od gradskih simbola.

Juventus: 'stara dama' - la signora vecchia
Tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća Juventusove su igračke zvijezde bile sve redom zašle u četvrto desetljeće, što je bilo u velikoj suprotnosti prema službenom imenu kluba (u prijevodu - mladost). Zbog toga je pojam ‘stara’ proizašao iz te kontradikcije i proizvod je ironije, a pojam ‘dama’ je dodan zbog privrženosti koju su navijači osjećali prema klubu, osjećaju nježnost i odanosti kao prema dami.

Valencia: 'šišmiši' - los che
Nadimak 'los che' upotrebljava se u Španjolskoj, a 'šišmiši' gotovo isključivo u Europi. Šišmiš je dio gradskog grba i simbol grada (stoga i kluba) po legendi koja tvrdi da ga je kralj James I tijekom Rekonkviste (13. stoljeće) smatrao dobrim predznakom kada mu je sletio na vrh zastave prije bitke. Nadimak Los Che dolazi od izraza xe koji se često koristi u toj pokrajini kao svojevrsna poštapalica koja izražava bunt.

Atletico Madrid: 'madrac maheri' - los colchoneros
U suprotnosti prema Realu, a iz solidarnosti prema radničkoj klasi, klub nosi ime povezano s izrađivačima madraca. Iako nije sasvim jasna geneza tog imena, smatra se da je ona započeta kada su Madrižani i njihovi istoimeni baskijski prijatelji nabavljali dresove iz Engleske te su, umjesto plavo-bijelih, dobili prugaste crveno-bijele, koji su materijalom i bojom sličili na madrac. Čudno, ali nadimak je ostao.


Crveno-bijela boja madridskog Atletica povijesna je slučajnost koju su navijači odavno prihvatili

Bayern: FC Hollywood
Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, Bayern je nekoliko sezona zaredom ostao kratkih rukava u njemačkom prvenstvu. Igrači su se tada, umjesto na terenu, dokazivali u trač rubrikama raznih tabloida te je klub zbog toga dobio nadimak FC Hollywood, koji se i danas u Njemačkoj često koristi. Tomu je doprinio i tadašnji trener Trapattoni svojim najpoznatijim intervjuom koji je zaključio riječima: ‘Ich habe vertig!’