EKSCENTRIČNI GAZDE KLUBOVA

Od koga je učio Zdravko Mamić?

12.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Biti čelnikom nekog sportskog kolektiva sa sobom donosi i neke norme ponašanja. I dok se o većini njih može govoriti kao o osobama finih manira, ili se barem tako u javnosti predstavljaju, neki se ne skidaju s naslovnica ne toliko zbog svojih poslovnih sposobnosti, već zbog svojih verbalnih, ali i fizičkih akrobacija. Ovo je priča o njima

Dok hrvatska javnost uživa u Zdravku Mamiću i njegovim verbalnim biserima u kojima ne štedi nikoga i nerijetko se obračunava s neistomišljenicima poput kauboja na Divljem zapadu, činjenica je da ekscentričnim vlasnicima klubova ne oskudijevaju ni drugi meridijani.

George Gigli Becali, Luciano Gaucci, Jesus Gil samo su neki od čelnika klubova koji su svojim nekonvencionalnim ponašanjem skrenuli pažnju na sebe. Neki to čine iz dana u dan šokirajući javnost, dok u drugu skupinu spadaju oni čiji se grijesi svode tek na poneko iskakanje iz tračnica prihvatljivog ponašanja.

George Gigli Becali
George Becali, predsjednik Steaue

Varljivi predsjednik bukureštanske Steaue George Gigli Becali uveseljava rumunjsku javnost svojim nevjerojatnim izjavama i ponašanjem. Obogativši se na građevinskim poslovima, Gigli je 2003. godine kupio Steauu i otad je prvi čovjek bukureštanskog kluba. Uz njega se vežu kojekakve afere, od toga da je 2005. opčinjen svojim likom naručio sliku inspiriranu Da Vincijevom 'Posljednjom večerom', na kojoj je on predstavljen kao Isus sa svojih jedanaest igrača, pa do toga da je imao bezbroj neprimjerenih ispada na račun homoseksualaca. Rumunjski su se mediji posebno zgražali 2007. godine kad je izjavio da bi se, kad bi postao predsjednik Rumunjske, 'riješio svih homoseksualnih i lezbijskih klubova u državi'. Na sportskom planu poznat je kao predsjednik koji se petlja u sve klupske sfere, a trenere mijenja kao na tekućoj vrpci. Svojedobno je trenera Lacatusa prisilio na otkaz na sebi svojstven način, rekavši da mu neće dati otkaz, već će čekati da se legenda rumunjskog nogometa 'sama utopi'.

Luciano Gaucci, predsjednik Perugije

Ekscentrični predsjednik talijanske Perugije Luciano Gaucci svako malo je u centru raznih kontroverzi. Svojedobno je Gaucci najavio da bi Perugijin dres mogla nositi i - žena! Prva predstavnica ljepšeg spola u jednoj od najgrubljih liga na svijetu trebala je biti najbolja švedska nogometašica, Hanna Ljungberg, no naravno da od svega nije bilo ništa.

'Ne vidim zašto bi igračima bio problem imati ženu u momčadi', branio je svoju ideju Gaucci, valjda smatrajući normalnim da nogometaši uklizavaju švedskoj nogometašici.

Toliko voli žene da bi ih postavio i u mušku nogometnu momčad - Luciano Gaucci

Gauccija već odavno optužuju da je cirkusant i da su ludorije osnova njegove marketinške strategije. Predsjednik Perugije već je imao ženu (Carolina Morace) na trenerskoj klupi u Viterbeseu 1999. godine. Morace je dala otkaz nakon samo osam utakmica. Svojedobno je kao igračko pojačanje doveo Saadija Gadafija, sina libijskog diktatora Muamera Gadafija.

Jesus Gil, predsjednik madridskog Atletica

Jedan od uzora sadašnjim, ali i budućim ekscentričnim gazdama klubova mogao bi biti i Jesus Gil. Pokojni Španjolac koji je dugo godina bio čelnik madridskog Atletica obogatio se na građevinskim poslovima, a svijet ga je upoznao po njegovim ekstremno desničarskim političkim pogledima i po činjenici da je u njegovoj osobi bio utjelovljenjen i seksist i homofob i rasist i ksenofob.

U svojim verbalnim akrobacijama često je znao vrijeđati druge, pa je tako tamnopute igrače Ajaxa nazivao NK Kongo, a također je poznat po tome što je trenere mijenjao ovisno o raspoloženju, a to je objašnjavao na svoj način: 'Smjenjivanje trenera je za mene kao popiti pivo. Mogu ih smijeniti 20 u jednoj godini, a mogu i sto ako mi se prohtije'.

Nimalo milosrdniji nije bio ni prema nogometnim sucima, koje je često nazivao pederima, pa je tako počastio i francuskog suca Michela Vautrota: 'On (Vautrot) je peder i tako se ponaša'. Da je on zaista ekstravagantan, govori i podatak da je posjedovao konja po imenu Imprioso, a imao je i krokodila kojeg je nazvao Furia. Umro je 2004. godine.

Kad smo već kod Španjolske, valja spomenuti da je i Real Madrid na svom čelu imao ekscentričnu osobu - Florentina Péreza. Upravo je on svojedobno izjavio vjerojatno najgluplju rečenicu u povijesti kluba. Šest kola prije kraja sezone 2004/2005. borba Reala i Barcelone za naslov bila je sve neizvjesnija, ali i sve prljavija, a Perez je sve začinio izjavom da je Ronaldinho rugoba.

'Ponovit ću zašto Ronaldinho nikada ne bi mogao igrati u dresu Reala: jednostavno je previše ružan za to. On je najružniji čovjek kojeg sam ikad vidio, a, vjerujte, nagledao sam se svakakvih', rekao je Perez i ostao živ. Sličnu epizodu imao je i gazda Napolija Aurelio de Laurentiis, koji je kritizirao engleske žene tvrdeći da one ne znaju koristiti ni bide te da smrde, pa je zbog toga preporučio svojim nogometašima da ne idu u Englesku.

Posljednji u nizu kontroverznih vlasnika nekog kluba je i Tajlanđanin Thaksin Shinawatra koji je jedno vrijeme bio na čelu Manchester Cityja. Iako kao sportski dužnosnik nije imao nikakvih ekscesa, njegova povijest je itekako sumnjiva. U svojoj domovini je bio osuđen zbog multimilijunske korupcijske afere, a bio je optuživan i za kršenje ljudskih prava.

Bivši Istočni blok prepun je čelnika klubova koji su se proslavili raznim korupcijskim aferama te su zbog toga završili iza rešetaka. Dok su na zapadu gazde klubova javnost zabavljali svojim vulgarnostima, dotle su na istoku gazde završavali iza rešetaka. Andreas Panteli, bivši predsjednik ciparskog Anorthosisa, završio je u zatvoru zbog pronevjere. Rangel Berberov, predsjednik Maritse iz Plovdiva, uhićen je 2008. zbog sumnje za iznudu zajedno s još tri osobe. Oni su prijetnjama natjerali svoje dužnike da im prepišu velike količine novca. Istu sudbinu doživio je i predsjednik Spartaka iz Varne Ivan Slavkov koji je bio optužen za svodništvo, posjedovanje droge i pranje novca.

Na hrvatskom sportskom nebu tek je malen broj čelnika klubova koji su svojim istupima zaokupili medije. Među njima ipak se ističu dvojica - pokojni Stjepan Spajić, gazda Hrvatskog dragovoljca i, naravno, Zdravko Mamić. I dok o izvršnom dopredsjedniku Dinama i njegovim divljačkim ispadima znamo gotovo sve, većina je zaboravila na Stjepana Spajića, čovjeka koji je svojim specifičnim izričajem, ali i iskrenošću obilježio jedno razdoblje. A i danas pamtimo njegov 'pušing rođo'.

'Crnca bih uzeo ako je katoličke vjere. Budući da mi ne smijemo igrati u crnim dresovima, bilo bi dobro kada bismo barem imali crnoga igrača', kazao je Spajić 1996. godine u razgovoru za Panoramu.

Spajić je umro u kolovozu 2004. godine, a svojim britkim jezikom i istinskim buntom kupio je javnost. Svoje carstvo Spajić je izgradio na kiselim krastavcima i paprikama te restoranu na trešnjevačkom placu, kamo je pozivao sve koji nemaju novca.

Legendarne izjave Stjepana Spajića

Zanimljivo da je upravo Spajić dosad jedini koji je kažnjen zbog namještanja utakmica u hrvatskom prvenstvu, zajedno sa sucem Ivanom Katušom. Bilo je to u ljeto 2002. godine kad je Spajić priznao da je dao Katuši 10 tisuća maraka za suđenje, a kako je Hrvatski dragovoljac poražen u toj utakmici (od Slaven Belupa), Spajić je tražio povrat novca, što je Katuša navodno i učinio. Epilog svega jest da je predsjednik Hrvatskog dragovoljca kažnjen dvogodišnjom suspenzijom, a sudac Katuša je doživotno izbačen iz nogometa. 'Katuši sam dao 10 tisuća maraka da sudi pošteno, a ne za nas', kazao je tada Spajić.

Posljednji u nizu hrvatskih nogometnih čelnika koji su se znali istrčati u medijima jest i sesvetski poduzetnik Zvonko Zubak, veliki gazda Croatije koji je bez objašnjenja znao izbaciti pa opet vratiti igrače, a isto tako se ponaša i s trenerima. Sjetimo se samo recentnog slučaja sa Zlatkom Kranjčarom.

Ovo je samo nekolicina nogometnih čelnika koji su zbog svog nekonvencionalnog ponašanja dospijevali na naslovnice medija. Kada bismo se okrenuli drugim sportovima, bilo bi ih mali milijun. Za ilustraciju, dovoljno se sjetiti košarke i već legendarnog Ilije Matijevića i njegovih ispada.