GREŠKA U PROCEDURI

Obustavlja se postupak protiv Karabatića i ostalih?

15.10.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Dvoje odvjetnika koji zastupaju srbijanskog rukometaša PSG-a Mladena Bojinovića otkrili su čitav niz proceduralnih propusta koji će najvjerojatnije dovesti do prekida kaznenog postupka protiv rukometaša uhićenih zbog klađenja u Francuskoj

Informaciju je ekskluzivno objavio francuski magazin Point pozvavši se na ekspertizu Luca Abratkiewicza i Isabelle Monsenego, odvjetnika optuženog Mladena Bojinovića.

Bojinovićevi su zastupnici pronašli nekoliko rupa u pravilnicima Francuskoga rukometnog saveza (FFH) koji će, procjenjuju sami, neminovno dovesti do obustave kaznenog postupka.

Prvo i osnovno, njihov klijent neće odgovarati za 'osobito težak prekršaj' jer se internetsko klađenje, sukladno Disciplinskom pravilniku FFH-a, smatra samo "običnim", odnosno blažim prekršajem. Jednostavno, FFH-ovi su pravnici nečasnu radnju u vlastitom propisu propustili okarakterizirati 'osobito teškom'.

Taj se termin (osobito težak, 'en dur'), primjerice, u Francuskoj uredno koristi na duhanskim proizvodima kojim proizvođači moraju informirati potrošače o štetnom učinku pušenja.

U Etičkom kodeksu iste organizacije (FFH), donesenom prvog veljače ove godine, suspenzija rada za sportaše-kladitelje vezana je upravo uz termin 'osobito težak' prekršaj. Regulatorni vakum u propisima saveza očito će, navode odvjetnici, morati dovesti do obustave procesa.

Pitanje je što će biti s braćom Karabatić, rukometašima Montpelliera koje se tereti i za svjesno organiziranu prevaru.

Postoji, međutim, kako izvještava Point, druga nekonzistentnost koja bi mogla spasiti i njih. Članak o online-klađenju u FFH-ov je Etički kodeks ubačen tek 28. lipnja ove godine, odnosno mjesec i po nakon što su rukometaši navodno manipulirali rezultatom utakmice Montpelliera i Cessona. Dakle, ne samo da su nečasan čin propustili verificirati "osobito teškim", nego su ga iz FFH-a zakasnili i donijeti.

'Ukoliko Sudsko povjerenstvo uvaži našu analizu, optuženim rukometašima ne prijeti niti kriminalan, niti rizik sportske suspenzije. Eventualno se rukometašima može suditi za povredu radnog odnosa', izjavili su odvjetnici dodavši, međutim, i na to interesantnu caku:

'Istina je da u radnom ugovoru uobičajeno postoji odredba o šteti koju igrači klubu mogu prouzročiti radnjama poput klađenja odnosno namještanja rezultata. Međutim, Montpellierov trener Patrice Canayer, kao i predsjednik istog kluba Remy Levy, bili su svjesni početka istrage još tijekom lipnja, kada su i bili intervjuirani prvi put od organa kaznenog progona. Imali su, prema odredbama Radnog prava, dva mjeseca da bi izvijestili svoje zaposlenike/rukometaše o problemu. No, oni su to propustili učiniti', rekao je odvjetnik Abratkiewicz.