za sve kriv ceci

Obitelj zaratila s klubom u kojem je Diego Maradona imao status Božanstva; ovo je sve tako tužno i jadno...

23.09.2022 u 16:22

Bionic
Reading

Krajem studenoga 2020. godine u 61. godini preminuo je Diego Armando Maradona, jedan od najvećih nogometaša u povjesti, ali zasigurno i najvoljeniji igrač Napolija. Iako je ljubav bila obostrana, a stadion u Napulju nosi i njegovo ime, sud je donio odluku kojom se klubu zabranjuje koristiti njegovo lice, odnosno fotografiju

Napoli više ne može koristiti lik Diega Maradone na svojim dresovima, jer je izgubio pravnu bitku s djecom argentinske ikone.

Sud je presudio u korist petero Maradonine djece, koji su bili u pravnom sukobu sa Stefanom Cecijem oko prava na sliku njihova oca, a nakon što je Napoli proizveo četiri limitirana izdanja dresova s likom svjetskog prvaka, a na uzorku otiska prsta.

Prema talijanskom izdanju La Reppublica, čelnici Serie A dobili su prava na proizvodnju majica s likom klupske legende od Cecija, bivšeg menadžera Argentinca, prije Maradonine smrti 2020. godine.

Na prodaja spornih 6.000 majica, u Napoli je ušlo oko 791.000 funti (900.000 eura) bruto prihoda, od čega je polovica otišla Maradoninom bivšem menadžeru.

Sudac Napuljskog suda Paolo Andrea Vassallo opisao je ugovor s Cecijem kao 'štetan' i na uštrb obitelji klupske legende.

Dodao je kako je Maradona 'planetarni simbol nogometa, priznat i prepoznatljiv u cijelom svijetu, čija se ekonomska vrijednost čini od velike važnosti, gotovo neprocjenjive'.

Njegova smrt potresla je klub i bilo je nekoliko komemoracija u njegovu čast, uključujući i onaj uoči okršaja Europske lige s Rijekom u četvrtak, 26. studenog 2020., u kojem su igrači Napolija nosili dres s brojem 10 i s Maradoninim imenom na leđima.

Iako su uz Maradonu vezani mnogi skandali, definitivno je bio jedan od najvećih talenata koji je ikada krasio nogometne terene, a isti taj Argentinac u, do tada malenom Napoliju, proveo je sedam godina, postigavši ​​115 golova u 257 utakmica za klub, te je klubu donio dva naslova prvaka, u sezoni 1986/87 i sezoni 1989/90.