UKIDAJU IM SUSPENZIJU

NS BiH dobio novi statut i imat će jednog predsjednika

26.05.2011 u 13:31

Bionic
Reading

Članovi skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH) u četvrtak su jednoglasno usvojili novi statut te organizacije čime su ispunjeni uvjeti za ukidanje suspenzije članstva u FIFA-i i UEFA-i kao i zabrane nastupa izabrane vrste i nogometnih klubova iz BiH na međunarodnim natjecanjima

Novim statutom osigurano je uvođenje institucije jednog predsjednika NSBiH s četvorogodišnjim mandatom umjesto dosadašnjeg tročlanog predsjedništva čemu su se ranije odlučno protivili delegati iz Nogometnog saveza Republike Srpske ali i oni iz županija u Federaciji BiH s hrvatskom većinom.

Kompromis je postignut oko mehanizma donošenja odluka na skupštini jer bi one ubuduće stupale na snagu ukoliko bi ih potvrdilo najmanje tri četvrtine delegata, a isti način odlučivanja vrijedio bi u i Izvršnom odboru.

Do ovakvog rješenja došlo se nakon višetjednih nastojanja posebnog povjerenstva za normaliziranje stanja u NSBiH na čijem je čelu bio istaknuti nogometni stručnjak Ivica Osim koji je ocijenio kako je na "popuštanje" u redovima NSRS doprinijela i činjenica da je banjalučki "Borac" osvajanjem prvog mjesta u premijer nogometnoj ligi BiH izborio mogućnost za izlazak na međunarodnu pozornicu.

Nogometni savez BiH suspendiran je iz članstva iz FIFA i UEFA prije 55 dana što je bila kaznena mjera svjetske i europske nogometne federacije zbog neusvajanja izmjena statuta kojim bi se uvela dužnost jednog predsjednika NSBiH.

U NS BiH sada očekuju kako će suspenzija biti ukinuta od 1. lipnja što bi ujedno nogometnoj vrsti te države omogućilo sudjelovanje u nastavku kvalifikacija za europsko prvenstvo u nogometu 2012. godine.