PRAVILA SE MIJENJAJU

Novi zakon udario na Mamiće, Štimca, Bilića...

18.05.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Tijekom predstavljanja nacrta novog Zakona o sportu, koji bi pravomoćan mogao postati već za manje od dva mjeseca, posebno je intrigantan dio koji proširuje definiciju menadžera u sportu

Ministar Jovanović i njegova radna skupina u novi su Zakon uglavili i novu definiciju menadžera. Prema novom pravilniku, kada ga izglasa Sabor, u klubovima i savezima više neće moći raditi osobe i uža obitelj osoba koje imaju menadžerske ili osobnepokroviteljske ugovore sa sportašima.

Tako će inspekcije češljati primjere sportskih poduzetnika koji ulažu u mlade nade i nadaju se zaradi kroz provizije od budućih primanja svojih pulena. Oni će to, naravno, u zakonskim okvirima moći raditi i dalje, ali više neće moći obnašati funkcije u radnim tijelima sportskih kolektiva u Hrvatskoj.

Eduardo da Silva je svojom tužbom protiv Zdravka Mamića javnosti i službeno otkrio da je s Dinamovim izvršnim predsjednikom imao sklopljen upravo takav poslovni aranžman, a Zdravko nije ni krio da sličnih slučajeva ima još. Pravni manevar kojim je igrače iz svoje bivše agencije prebacio 'na čuvanje' svome sinu ne mijenja mu pravni položaj jer će se iste zabranjujuće odredbe odnositi i na zaposlenike čija se uža obitelj bavi takvim poslovima. Ista odredba, dakle, prijeti i poziciji Dinamovog sportskog direktora Zorana Mamića.

Poznato je i da je brat Igora Štimca Damir svojedobno skrbio o karijeri Darija Srne. Nije mu to bio jedini izlet u menadžerske vode i, ako inspekcija otkrije da i dalje postoje menadžerski ili osobni ugovori koji su na snazi, Igor neće moći biti izbornik. Isti bi kriterij dočekao i aktualnog izbornika Bilića, čiji je brat Domagoj u menadžerskom poslu, ali on će otići u Rusiju.

Takvih primjera pun je hrvatski sport i treba pričekati i vidjeti kako će se ova priča izvrtjeti. Teoretski, sve sporne osobe mogu eventualne poslove prebaciti na suradnike s kojima nisu u krvnom srodstvu, ali ovakvim aranžmanima više u našem sportu ne bi trebalo biti mjesta.