nesreća ne dolazi sama

Novi udarac za španjolske velikane; Barcelona i Real Madrid ostali bez milijunske zarade zbog otkazivanja ICC turnira

11.04.2020 u 09:35

Bionic
Reading

International Champions Cup (ICC), turnir na kojem se od 2013. godine pripremaju veliki nogometni klubovi tijekom ljeta, otkazan je zbog koronavirusa što će zadati novi financijski udarac momčadima poput Barcelone i Real Madrida. Gubitak bi mogao biti veći od 18 milijuna eura

'S obzirom na to da nije jasno kada će distanca u društvu biti ukinuta i s obzirom na neizvjesnost oko međunarodnog nogometnog kalendara, te na mogućnost da se domaća prvenstva i natjecanja Uefe nastave u kolovozu, ICC turnir nije održiv ovog ljeta', priopćio je u petak navečer Daniel Sillman, direktor američke kompanije Relevent Sports.

Relevent je trebao organizirati taj turnir u kolovozu u SAD-u i Aziji.

Real Madrid i Barcelona namjeravali su se za četiri mjeseca vratiti u Sjedinjene Države jer su ondje računali na veliku nagradu u međusobnom sudaru. Na američkom tlu je u planu bio drugi El Clasico nakon onog u Miamiju 2017. godine. On se trebao igrati Las Vegasu u čast otvaranja novog stadiona Allegiant Stadium. Od ove godine na njemu će igrati Raidersi u NFL ligi američkog nogometa.

Real Madrid je lani zaradio 12 milijuna eura sudjelujući na ICC turniru, te je među onima koji najbolje prolaze, otkriva španjolski sportski dnevnik AS. Po prijateljskoj utakmici zaradi tri milijuna eura baš kao i Barcelona, Manchester United i Bayern. Njima bi se u toj 'teškaškoj' kategoriji želio priključiti još uvijek aktualni europski prvak Liverpool, ali 'redsi' ipak nisu tako atraktivni.

Da su otkazivanjem turnira najlošije prošli upravo vječni rivali Real Madrid i Barcelona pokazuje i ponuda oko koje su pregovarali zadnjih tjedana. Nagrada za međusobni dvoboj, taj najgledaniji derbi u svijetu, utrostručila bi se. Ne bi iznosila tri milijuna, nego bi oba kluba dobila po devet milijuna eura, izvijestio je AS.

S toliko novca su se prije tri godine bili vratili iz Miamija na Santiago Bernabeu i Camp Nou, pa je to bio temelj za pregovore uoči utakmice u Las Vegasu. Uz tu međusobnu utakmicu trebali su odigrati još tri susreta što im je moglo donijeti dodatnih devet milijuna eura, sveukupno 18 milijuna eura.

No, kako nesreća nikad ne dolazi sama, i Real i Barcelona ostali su bez lake i poprilično izdašne zarade. Pogotovo u ovim financijski katastrofalnim vremenima kad je većina klubova morala drastično rezati plaće svojim igračima. Težak je ovo udarac španjolskim velikanima, posebice Barceloni koja je u velikim financijskim problemima.