KLUB U RUKAMA ZEMLJAKA

Novi Netsi: Rusi preuzeli sve ključne pozicije

21.05.2010 u 19:15

Bionic
Reading

Odnedavni vlasnik New Jersey Netsa, poznati ruski oligarh Mihail Prohorov, već u prvim danima započeo je s intrigantnom 'rusifikacijom' NBA momčadi kojoj je 80-postotni vlasnik

Svojedobno je kupnjom Chelseaja Roman Abramovič digao golemu medijsku prašinu, ali ipak nije na ključne pozicije u klubu dovodio zemljake. No za razliku od Abramoviča, Prohorov iza sebe već ima velike rezultate.

Moskovljanin poznat po partnerstvu i dobrim odnosima s ruskim vrhom, prvo je za svoju svojevrsnu zamjenicu u New Yorku odredio Irinu Pavlovu, kćerku ruskog diplomata. Pavlova ima profesionalne reference: MBA diplomu sa Stanforda, službovanje u Prudential Investmen Corp., a predstavljaju ju i kao 'prvu Ruskinju koja je radila u Googleu'.

Nedugo potom, još veća medijska bomba: ruski mediji bruje o prelasku u Netse predsjednika CSKA Andreja Batunina, i to na poziciju GM-a (generalnog direktora)! To je ključna pozicija u dugoročnom planiranju, igračkom i stručnom kadroviranju, slaganju i viziji NBA momčadi. Batunin bi za Netse trebao postati ono što je u Jordanovim Bullsima bio Jerry Krause, a u današnjim Celticsima Danny Ainge.

Stoga se, logično, postavlja pitanje je li Batunin, nesumnjivo uspješan direktor u europskim okvirima, dovoljno iskusan i kompetentan za NBA okružje, gdje se klubovi vode na bitno drukčiji način. Dosadašnji GM Netsa bio je Kiki Vandeweghe, All Star zvijezda iz 80-ih. Prohorov, prvi neamerički vlasnik NBA kluba, odlučio je da neće s njim produljivati suradnju. Momčad je trenutačno zadnja u ligi, bivši vlasnik imao je velikih financijskih problema, pa bi njegov čovjek zapravo preuzeo igrački kadar koji teško može niže potonuti.

Sam Prohorov i dalje izlijeće u javnost bombastičnim najavama:

'Kad bih vam sad odao svoju strategiju, morao bih vas ubiti', pokušao se nedavno našaliti s novinarima, ali i dodao: 'Ako sve bude teklo prema planu, očekujem nas u doigravanju već iduće sezone, a NBA naslov očekujem za maksimalno pet godina.'

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se s novim vlasnikom slagati reperski mogul Jay-Z, manjinski vlasnik Netsa koji je izrazio želju više sudjelovati u vođenju kluba. Prohorov zasad komplimentira reperu, spominjući i njegovo prijateljstvo s najboljim NBA igračem LeBronom Jamesom, od ljeta slobodnim igračem.