ne ide im na čast

Novi dokazi kontra Manchester Cityja, a optužbi nije pošteđen ni predsjednik Fife Infantino

07.11.2018 u 16:51

Bionic
Reading

Njemački magazin Der Spiegel dobio je na uvid novi niz dokumenata koji optužuju engleskog prvaka Manchester City za kršenje financijskog fair-playja (FFP).

Der Spiegel piše kako su imali na uvid dokumente u kojima dužnosnici Cityja raspravljaju kako izbrisati manjak od skoro 10 milijuna funta.

Magazin piše kako je financijski direktor kluba Jorge Chumillas poslao poruku vodstvu kluba u kojoj tvrdi kako će imati manjak od 10 milijuna funta zbog raskida ugovor s bivšim menadžerom Robertom Mancinijem.

'Mislim da je jedino riješenje dodatna količina sponzorskog novca koja bi prikrila jaz', napisao je Chumillas dodavši jedan uvjet.

  • +16
FA Community Shield, Chelsea - Manchester City Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Kako bi izbjegli Uefine sankcije ugovori moraju imati datum kao da su dogovoreni početkom iduće sezone'.

Deset dana nakon završetka sezone 2013/14. godine Chumillas je dogovorio sponzorske ugovore kojima je klub pokrio dio minusa - 1.5 milijuna funta je platio glavni sponzor Etihad, 5.5 milijuna funta je platila turistička zajednica Abu Dhabija, a 0.5 milijuna funta investicijski fond Aabar.

Kada je Chumillas zamolio svog kolegu Simona Pearcea da mogu mijenjati datum, Pearce je navodno odgovorio: 'Naravno, možemo učiniti ono što želimo'.

Prije nekoliko dana Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, objavili su niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks koja se bavi otkrivanjem nepravilnosti u svjetskom nogometu.

U njima se optužuju Manchester City i PSG zbog kršenja pravila FFP-a, ali i sadašnji predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini koji su im u tome pomogli.

Infantino je navodno, dok je bio glavni tajnik UEFA-e 2014. godine, omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja financijskog fair playa. Klubovi su trebali platiti najmanje 60 milijuna eura kazne, a na koncu su platili po 20 milijuna eura.

Francuska internetska stranica Mediapart tvrdi kako je Infantino 'izravno pregovarao' s klubovima, te da je Infantino namjerno zaobišao nadležna tijela financijske kontrole UEFA-e.

Iz krovne nogometne organizacije su kratko poručili kako su spomenute tvrdnje 'potkopavanje' Infantina.

Oglasilo se i vodstvo Cityja poručivši kako neće komentirati 'stvari koje su izvučene izvan konteksta i koje su hakirane ili ukradene iz kluba'.