VESLANJE

Novi biseri pod Mikšićevim veslom

20.07.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Nastup na Svjetskom prvenstvu u Etonu izborili su izabranici trenera Darka Mikšića, Boris Gardijan u samcu te Luka Radonić i Krešimir Kavčić u dvojcu na pariće

Darko Mikšić, nekoć učitelj današnjih svjetskih asova Martina i Valenta Sinkovića, trener je mladih veslača Mladosti i juniorskih reprezentativaca. Pun je hvale na račun svojih sadašnjih izabranika ('Odlični su i veslači i učenici') Borisa Gardijana te Luke Radonića i Krešimira Kavčića, koji će od 3. do 7. kolovoza sudjelovati na Svjetskom juniorskom veslačkom prvenstvu u britanskom Etonu.

Boris Gardijan veslanjem se bavi pet godina, a na lipanjskom Europskom prvenstvu u poljskoj Kruszwici osvojio je treće mjesto u samcu.

'Rezultat je bio dobar, ali ne i nastup. Nije bio na razini koju sam očekivao. Ni što se tiče tehnike, ni što se tiče rasporeda snage. U finalu me pretekao suparnik kojeg sam pobijedio u kvalifikacijama. Ali, i to je veslanje', priča Boris Gardijan, koji je završio Petu zagrebačku gimnaziju i upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Darko Mikšić dodaje da je na svibanjskoj međunarodnoj regati u Münchenu, u konkurenciji jačoj od europske, Gardijan osvojio prvo mjesto.

'On je doista kandidat za odličje i u Etonu', prisnažuje Mikšić.

Na Jarunu vježbaju i članovi posade dvojca na pariće Luka Radonić i Krešimir Kavčić. Radonić je završio Matematičko-informatičku gimnaziju, a studirat će strojarstvo. Kavčić je završio Desetu gimnaziju i studirat će agronomiju.

'Da nema veslanja, završili bismo u bolnici', kroz šalu domeću Kavčić i Radonić. Ne mogu zamisliti život bez veslanja. U Etonu očekuju sudjelovanje u finalu A.

Pod Mikšićevim nadzorom za Eton su donedavno vježbale i članice juniorske posade četverca na pariće Tea Kavčić i Lena Suzić iz Mladosti te Žana Krakić i Lucija Rubinjoni iz Trešnjevke, koje ipak neće putovati na svjetsku gala priredbu.

'Rekli su nam da smo mlade', kažu Tea Kavčić i Lena Suzić. Tea će i dogodine biti juniorka, ali Lena će prijeći u seniorke, pa tako više neće biti mogućnosti zajedno veslati. To da su mlade, bilo je službeno objašnjenje. A zapravo, djevojke su ispunile normu B, ali nije bilo novca za plaćanje njihova puta u Eton.

'Za mlade veslače ključno je sudjelovanje na velikim natjecanjima. Samo, ne možete očekivati da će preko noći pobjeđivati sve redom nego valja biti strpljiv, svjestan da se, slikovito rečeno, počinje od finala C', ističe Mikšić. 'Nažalost, zbog toga što nema novca, djevojke će propustiti Svjetsko juniorsko prvenstvo, makar su bolje od nekih posada koje će nastupiti u Etonu, jer im put mogu platiti klubovi i/ili gradovi u kojima žive', ističe Mikšić.

Ako je katkad problem naći novca za put, kako je s nabavom čamaca i uopće opremom?

'Spašavaju nas donacije. Čamac za dobre rezultate upotrebljiv je pet do sedam godina. Osmerac stoji 23 tisuće eura, samac osam', objašnjava Mikšić.