MOŽE LI ULOVITI FEDERERA?

Novak Đoković u nemogućoj misiji, a njegov trener Vajda otkrio je svima kakav ima plan

28.01.2019 u 15:07

Bionic
Reading

Nakon što je Novak Đoković u Melbourneu postao pobjednik Australian Opena za 2019. godinu, nadigravši u finalu Rafaela Nadala, s pravom se postavlja pitanje može li srpski tenisač u godinama koje dolaze po broju osvojenih grand slam turnira prestići nedodirljivog Rogera Federera

Na nevjerojatno lak i uvjerljiv način Novak Đoković osvojio je svoj 15. grand slam naslov u karijeri. Nekadašnji svjetski broj jedan Rafael Nadal, koji do finala nije izgubio set, nije imao nikakve šanse. Đoković ga je dobio 6-3, 6-2, 6-3, a usput se upisao i u povijesne knjige jer je na vječnoj ljestvici prestigao velikog Petea Samprasa (14).

Sada su ispred Đokovića još samo Roger Federer (20 grand slam naslova) i naravno Rafael Nadal (17 grand slam naslova).

'Još igram i osvajam grand slamove i drago mi je što sam uspio osvojiti svoj petnaesti po redu. Znam da su sada dvojica igrača ispred mene po broju grand slamova, ali još imam vremena. Ne žurim', kratko je kazao Đoković nakon što je s najbližima proslavio osvajanje ovog prestižnog turnira.

SVI Grand Slam naslovi

Novak Đoković

  • Rođen: 22.5.1987.
  • Grand slam naslovi (ukupno 15)
  • Australian Open - 7 (2008., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2019.)
  • Roland Garros - 1 (2016.)
  • Wimbledon - 4 (2011., 2014., 2015., 2018.)
  • US Open - 3 (2011., 2015., 2018.)

Međutim, podatak kako je Novak Đoković osvojio svoj sedmi Australian Open svrstava ga među najveće jer je sada usamljen na vrhu. Iza sebe je ostavio teniske legende Roya Emersona i Rogera Federera, koji u kolekciji imaju po šest titula iz Melbournea.

Može li Đoković, koji će u svibnju proslaviti 32. rođendan, sustići Rogera Federera? To pitanje samo se od sebe nametnulo, a nije ga mogao izbjeći ni Đokovićev trener Marjan Vajda.

'Važnije je to što se brojka popela na 15. To je nevjerojatan, zaista nevjerojatan broj. Ne želim ići predaleko, ali Novak je sada u jako dobroj poziciji da osvoji još trofeja. Ali 20 je stvarno predaleko jer se puno toga može dogoditi. U ovom trenutku Novak osjeća da ima velike šanse za možda još jedan grand slam trofej', kazao je Vajda, dodavši:

'Njegov dugoročni plan je da dostigne Rafu, a ako je moguće i ako mu godine dozvole, da dostigne Rogera.'

U našoj anketi pitamo vas može li Novak Đoković osvojiti još šest grand slam naslova i postati najveći svih vremena?

Naravno, lako je zaključiti kako Đoković ima priliku ispisati tenisku povijest te čak priliku za prestizanje Federera. Ali isto tako je jasno kako se prognozama on i njegov trener ne žele baviti. Idu od turnira od turnira, svjesni kako samo jedna bezazlena ozljeda može sve pokvariti. U mislima im je još uvijek operacija lakta te dug i mukotrpan povratak. U tim trenucima malo je analitičara vjerovalo da će se Đoković vratiti ovako dobar i moćan. Sada je u novoj nemogućoj misiji, a kako bi dostigao Nadala, trebaju mu još dva osvojena grand slama. No isto tako nije nemoguće da upravo Nadal, koji je godinu dana stariji od Đokovića, osvoji još koji grand slam pa tako krene u lov na Federera.

Pet tenisača s najviše grand slam naslova

  • Roger Federer, 20
  • Rafael Nadal, 17
  • Novak Đoković, 15
  • Pete Sampras, 14
  • Roy Emerson, 12
  • +3
Novak Đoković na Australian Openu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.