otpao i mamić

Novi šok za hrvatske rukometaše uoči okršaja protiv Francuske; jedan od najvažnijih igrača pozitivan je na koronavirus!

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2022 15:15
  • Objavljeno 12.01.2022 u 13:46
Bionic
Reading

Uoči otvaranja Europskog prvenstva protiv Francuske (četvrtak, 20.30) hrvatska rukometna reprezentacija ostala je bez još jednog važnog igrača. Po dolasku u Mađarsku u Szeged PCR testiranje otkrilo je još jednog pozitivnog igrača

Naime, novo testiranje na koronavirus otkrilo je da se na listu pozitivnih upisao i lijevi vanjski Marko Mamić zbog čega u izolaciji mora provesti minimalno pet dana.

Tako će Kauboji prve dvije najvažnije utakmice, protiv Francuske u četvrtak te protiv Srbije u subotu, igrati značajno oslabljena jer Mamić je jedan od najvažnijih igrača ako se gleda napad i obrana. Za njega je izbornik govorio kako će biti stožerni igrač obrane, ali korona je srušila i taj plan. I zato će hrvatskim rukometašima prvi susret na ovom europskom prvenstvu protiv olimpijskih pobjednika Francuza biti izuzetno težak.

Podsjetimo, od prije je poznato kako su pozitivni na koronavirus dva najbolja igrača, Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak koji nisu otputovali u Mađarsku. No, iako je Duvnjak na zadnjim testiranjima bio negativan nije poznato hoće li moći igrati zbog ozljede leđa.

Cindrić nije bio negativan pa mora čekati negativan rezultat. Dobije li ga tijekom dana, još uvijek stigne biti u momčadi. .

Tako je izbornik Hrvoje Horvat ostao na svega jednom lijevom vanjskom igraču za prvi kruga (Halil Jaganjac), a koga će pozvati umjesto Mamića nije poznato.

'Ne bih sada konkretno o imenima, to ćemo sigurno mi ostaviti prvo da napravimo sve radnje za koje mislimo da su potrebne, imamo tu nekih igrača na raspolaganju, ali o tome ćemo još kasnije odlučivati', kazao je za GOL.hr izbornik Horvat.

No, nikoga ne bi iznenadilo da se sada otvara mjesto za poziv Ivanu Sliškoviću, Stipi Mandaliniću…

  • +36
Rukomet: Hrvatska-Rusija, prijateljska utakmica, 7.1.2022. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Francuska je također imala problema. U Szeged dolazi bez Nedima Remilija, Timotheya N’ Guesana i Luke Karabatića koji su ozlijeđeni, te Elohima Prandija koji je dobio ubod nožem u novogodišnjoj noći. Ali uskočili su Romaine Lagarde, Aymeric Minne, Karl Konan. Tu su od velikana još uvijek neuništivi Nikola Karabatić, Kentin Mahe, Dika Mem, Valentin Porte, Ludovic Fabregas, pa iz srednje generacije Vincent Gerard (PSG), Dylan Nahi (Vive Kielce), Hugo Descat (Montpellier HB), Nikolas Tournt (Vive Kilece) te relativno nove snage, vratar Remi Desbonnet (USAM Nimes Gard), Thibaud Briet (HBC Nantes), Theo Monar (HBC Nantes), Julien Bos (Montpellier HB) i Yanis Lenne (Montpellier HB).

Povijest hrvatsko-francuskih susreta toliko je bogata da bi se mogla napisati cijela jedna knjiga. Svaki, ali baš svaki susret imao je svoju vrijednost i važnost. Od prvoga, tamo na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc – Rousillionu kada je Hrvatska osvojila zlato, do posljednjeg u Montpellieru prošle godine kada smo izgubili 26-30.

Na europskim je prvenstvima Hrvatska s Francuskom do sada igrala deset puta, a upisala samo dvije pobjede. Godine 2008. u Lillehameru u polufinalu bilo je 24-23 i u Novom Sadu 2012. godine u drugom krugu, kada je rezultat bio 29-22. Jedanput je rukometni 'classic' završen neodlučeno i to kada je Hrvatska bila domaćin EURA 2000. godine, a igralo se u Rijeci. Preostalih sedam susreta dobila je Francuska.

Susret prvog kola rukometnog Eura u Mađarskoj između Hrvatske i Francuske na rasporedu je sutra u 20.30 sati.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal