I TO SE MOŽE

Nogometaši novog kova - talentirani i obrazovani

12.10.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Škola, trening, pa domaće zadaće: dan jednog mladog nogometaša itekako je stresan. A san o karijeri vrhunskog sportaša može preko noći pasti u vodu. No da li profesionalni sport i obrazovanje uopće idu zajedno?

Bivši igrač Bundeslige i trener podmlatka Kölna Dirk Lottner iskreno priznaje:

'Ja to ne bih mogao, svaka čast dečkima, skidam im kapu!'

Svi ti mladi sportaši imaju isti cilj: žele postati profesionalni nogometaši. No da bi u tome uspjeli moraju biti spremni na žrtve i rad na sebi. Privatni život gotovo i nemaju: među prioritetima se, uz sportski talent, nalaze disciplina, marljivost i karijera.

'Naša je zadaća dati im podršku i pomoći im tako da, ako ne ostvare nogometnu karijeru, ne padnu preduboko', kaže Lottner.

Andreas Retting, augsburški menadžer i predsjednik nogometnih akademija Bundeslige, koje su osnovane nakon poraza Njemačke na Europskom prvenstvu 2000. godine, vrlo je dobro upoznat sa situacijom kroz koju prolaze mlade generacije nogometaša. Trenutačno se klubovi prve i druge lige brinu za 282 momčadi s 5.445 mladih talenata i sve češće angažiraju mlade nogometaše. Od 2001. do 2010. u Bundesligi se broj igrača u dobi između 18 i 21 godine udvostručio: s osam na 16 posto.

Rettig nadgleda rad nogometnih akademija i pritom upozorava na neke negativne trendove: 'Tu se vrbuju već 15-godišnjaci. Svatko ih vuče na svoju stranu i pokušava ih uvjeriti u to da je baš on taj čija je budućnost u profesionalnom nogometu. Smatram da tu trebamo biti vrlo oprezni'.

'Bez škole nema budućnosti', ističe Retting. On kaže da su na tom području u zadnje vrijeme vidljive promjene na bolje: naime, više od polovice mladih nogometaša polaže maturu.

'San o karijeri vrhunskog sportaša brzinom munje može pasti u vodu', upozorava Rettig te dodaje: 'Zaprepašten sam izjavama nekih bivših top nogometaša koji mladima sugeriraju da napuste školovanje'.

Škola i sport nezaobilazni su dijelovi svakodnevice za Beatu Weisbarth, direktoricu 'Elitne nogometne škole'. Ta ustanova omogućava mladim igračima bolju koordinaciju treninga i školske nastave. Na rasporedu su i do 35 školskih sati tjedno, a polaznici škole često na treninzima i utakmicama provedu i do 31 sat tjedno. Tu još nije uračunato vrijeme provedeno u pisanju domaćih zadaća i učenju.

Zbog ovog strogog i krutog programa učitelji i treneri snose veliku odgovornost a sve sa ciljem da od ovih mladih ljudi stvore osobe sposobne za život. A tu sposobnost Beate Weisbarth u prvom redu definira kroz obrazovanje. Ona zato redovito surađuje sa Christophom Henkelom, direktorom kelnskog centra za podmladak.

'Od mladih se puno traži. Morate imati na umu da radni dan jednog 16-godišnjaka može trajati i do12 sati', naglašava Henkel.

Reinhold Yabo, dugogodišnji igrač FC-Kölna i kapetan njemačkih juniora (U-17) na Europskom prvenstvu 2009., rado se prisjeća svojih dana sa Christophom Henkelom i Beate Weisbarth:

'Kad je u školi išlo sve po planu, nije bilo problema ni u sportu'.

Njegova bivša direktorica Beate Weisbarth nije pratila samo aktivnosti svojih štićenika u školi nego i sportu.

'Uvijek je znala kako su nam završavale utakmice, bila je upoznata s našim sportskim mogućnostima pa je znala kako s nama postupati', priča Yabo. On je uspio i postao profesionalac. Prošle je godine prvi put zaigrao u prvoj momčadi FC Kölna, a sada je posuđen Alemanniji iz Aachena. A pobrinuo se i za vrijeme nakon profesionalne nogometne karijere: upravo se priprema za polaganje mature.