LOŠ UZOR ZA MLADE

Nogometaši daleko od dobrog odgoja

10.05.2010 u 15:05

Bionic
Reading

U profesionalnom nogometu je pritisak ponekad neizdrživ. Nije ništa čudno kada ponekad igrači 'puknu' i dožive trenutak ludila po kojem će ostati upamćeni. Udaranje navijača, svađe sa suparnicima ili proslave golova koji podsjećaju na incidente postali su nezaobilazni folklor na travnjacima

Nogometaši koji su izgradili sjajnu karijeru nisu ostali u sjećanju samo po sjajnim golovima, asistencijama, obranama ili požrtvovnošću nego i zbog incidentnih situacija koje su ostale ubilježene uz pomoć televizijskih kamera. Evo nekih!

1. Robbie Fowler trenutačno za kruh zarađuje u australskom Perthu, a dani slave bili su za tog 35-godišnjaka u Liverpoolu. Engleski golgeter je bio poznat po prgavom ponašanju, a 1999. je šokirao sve koji su gledali utakmicu njegovih 'redsa' protiv gradskog rivala Evertona. Nakon što je postigao gol iz jedanaesterca Fowler je stigao do gol linije, kleknuo i 'ušmrkavao je'. To je bila njegova vrsta prosvjeda na optužbe u medijima koje su ga dovodile u vezi s drogom. Engleski nogometni savez nije imao previše razumijevanja za njegovu neobičnu proslavu te mu je izrekao šest utakmice zabrana igranja, a od kluba je dobio novčanu kaznu od 60 tisuća funti.

2. Jens Lehmann trenutačno brani u Stuttgartu, a najavio je da u ljeto odlazi u mirovinu. Među vratnicama je proveo 22 sezone u kojima je sakupio i briljantne obrane, ali isto tako primio pacerske obrane. Ni on nije bio miroljubiva osoba za vrijeme utakmice. Često se je znao zakrviti sa suparničkim igračima, ali i sa svojim suigračima. Naravno i sa sucima, pa čak i sa skupljačima lopti. Ipak, najsvježiji primjer njegovog nepristojnog ponašanja je susret Lige prvaka na Gottlieb Daimler stadionu u prosincu 2009. Stuttgart je tražio pobjedu protiv Uniree, a za vrijeme dvoboja Lehmann je dok je lopta bila na suprotnoj polovici, otišao s gola i pomokrio se na reklame iza njega.

3. Eric Cantona je legenda Manchester Uniteda koja danas glumi u filmovima i kazališnim predstavama, a kondiciju održava nogometom na pijesku. Najbolje nogometne godine dao je Manchester Unitedu (1992 – 1997.) za koji je u 144 utakmice 64 puta zatresao mrežu. Francuz je bio temperamentan, a da ponekad nije vladao samim sobom pokazao je događaj s utakmice protiv Crystal Palacea. Legendarna 'sedmica' je isključena nakon prekršaja nad domaćem braniču Richardu Shawu, a kod izlaska s terena zaletio se je prema suparničkom navijaču Matthewu Simmonsu i oborio ga kung-fu udarcem nogom, a zatim ga još nekoliko puta udario rukom. 'provokatora' s tribine. Cantona je zbog borilačke vještine kažnjen s 20 tisuća funti, oduzeta mu je kapetanska vrpca u reprezentaciji, odmah je odveden u pritvor, a zabrana igranja nogometa iznosila je devet mjeseci.

4. Roy Keane je još jedan kapetan Manchester Uniteda koji je često bio prozivan zbog svojeg nesportskog ponašanja. Tako se je veljači 1995. prije utakmice s Arsenalom želio obračunati s kapetanom 'topnika' Patrickom Vieirom. Suigrači nisu mogli smiriti borbenog Irca, nego tek sudac koji se je ispriječio između Keanea i održao mu kratku lekciju. No, veznjak ManU-a je svejedno prije toga izvrijeđao Vieiru, a sve su zabilježile kamere. Nakon incidenta Keane se ispričao Francuzu te pojasnio da je samo stao u obranu suigrača Garyja Nevillea. Ono što je još više potreslo nogometni svijet je njegovo priznanje u svojoj knjizi da je 2001. namjerno slomio nogu Norvežaninu Haalandu za što je naknadno kažnjen sa 150 tisuća eura. Bio je i potjeran iz reprezentacije nakon svađe s izbornikom Mickom Mcchartyjem.

5. Craig Bellamy igra u Manchester Cityju. Poznato je da Velšanin voli govoriti o događajima koji nemaju veze s njime (Terryjeva afera s djevojkom Bridgea) pa su česti njegovi verbalni sukobi preko novina. Naravno, ne bježi ni od svađa na travnjacima, a da je čovjek koji gubi kontrolu nakon previše pića postalo je poznato u veljači 2007. U golf klubu gdje se je odmarao Liverpool, u kojem je tada igrao, Bellamy je isprebijao suigrača Johna Arnea Riisea golf palicom. Obojica su novčano kažnjeni zbog incidenta na mjestu gdje se je trebao ojačati momčadski duh. Sjajnom napadaču to nije bilo dosta nego je i gol protiv Barcelone proslavio na način tako da je na terenu glumio kako s golf palicom udara lopticu.