PAT POZICIJA

NK Varaždin: Sankcije za igrače u štrajku?

28.04.2011 u 19:10

Bionic
Reading

Ukoliko igrači NK Varaždin, koji ovih dana nisu trenirali zbog neisplate šest plaća, ne izađu na trening ni večeras, a posebice ako u petak ne otputuju u Pulu na prvenstvenu utakmicu s Istrom 1961, mogle bi ih snaći oštre sankcije, poput suspenzija

'Kao što igrači imaju mogućnost da zbog svojih potraživanja zatraže ispis ili arbitražu, tako i klub, sukladno pravilniku, ima mogućnost izreći sankcije, pa i one najteže, poput suspenzije. Međutim, zasad je rano govoriti hoće li do toga doći jer sve ovisi o tome što će igrači odlučiti napraviti iduća dva dana. A hoće li biti sankcija i kakvih, odlučit će na kraju Izvršni odbor kluba koji se sastaje u ponedjeljak,' doznajemo od Siniše Kalajdžije, klupskog glasnogovornika, koji se ipak nada pozitivnom razvoju prilika.

Budući da su igrači NK Varaždina, kako nam je potvrdio Kalajdžija, zadnju plaću dobili za kolovoz prošle godine, zatražili su do kraja tjedna isplatu barem jedne od šest zaostalih plaća. Međutim, ni taj minimalni zahtjev vodstvo kluba ne može ispuniti. Za to bi trebalo više od 100 tisuća eura, koliko iznosi mjesečni trošak plaća, što je sada nemoguća misija. Klupska blagajna, naime, i dalje loše stoji, iako je početkom godine uzet i popriličan kredit. Međutim, njime su potraživanja igrača podmirena tek u manjoj mjeri jer su prvi na red došla potraživanja i interesi drugih klubova…

Ni prihodi od sponzorstva nisu izdašniji, usprkos promjeni imena kluba te rezultatima, među kojima se izdvaja plasman u završnicu kupa. Novih sponzora, naime, nema i dalje na vidiku, a rijetki jači postojeći sponzori spremni su na godišnjoj razini izdvojiti uglavnom po sto do dvjesto tisuća kuna. Upravo tu se vidi najveći prostor za poboljšanje klupskih prilika, no on će i dalje sigurno ostati neiskorišten ne dogode li se ozbiljne promjene u stručnom dijelu kluba koji bi morao konačno početi na realnim principima osiguravati nužan novac ili - otići.

S tim se slaže i predsjednik kluba Zlatko Horvat, koji za svibanj najavljuje razgovore o mogućim pojačanjima u stručnom dijelu zaduženom za sponzorstva, ali i bolje dana zbog plasmana u završnicu kupa.

'Možemo očekivati povećanje prihoda od utakmice u finalu kupa i već dogovorene prijateljske utakmice, a treba računati i na bonuse UEFA-e. Stoga nema smisla štrajk igrača pred ove važne događaje, i to nekoliko utakmica prije kraja prvenstva. To bi bio čisti autogol. Vjerujte, bio bih sretniji od igrača da im plaće možemo isplatiti na vrijeme. Borimo se za to iz dana u dan, no prilike su složene i treba se prema njima postaviti', ističe Horvat.