SJAJNA PREDSTAVA

Njemačka obranila broncu, Urugvaj u suzama

10.07.2010 u 22:20

Bionic
Reading

Na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici Njemačka je u fantastičnoj utakmici sa 3:2 (1:1) svladala Urugvaj te je tako obranila broncu koju je osvojila prije četiri godine

David ipak nije srušio Golijata. Njemačka koja ima gotovo dvostruko više registriranih nogometaša nego Urugvaj stanovnika kući se vraća s brončanim odličjem. Dvije zemlje koje su pet puta zajedno bile na svjetskom tronu pružile su utakmicu za pamćenje, a na kraju su igrači 'elfa' završili s podignutim rukama u zraku. Sasvim zasluženo.

Iako kažu da utakmice za treće mjesto nitko ne voli igrati, to nije bio slučaj kod Nijemaca i Urugvajaca. Obje reprezentacije u brončani okršaj ušle su rastrčano i otvoreno. Već u početnim minutama poništen je gol Cacaua, a nešto kasnije je iz slobodnjaka uzvratio Forlan. To je samo bila uvertira za ono što slijedi. U 19. minuti sa više od 25 metara opalio je Schweinsteiger, Muslera je obranio, ali na odbijenu loptu je prvi stigao Müller za svoj peti pogodak na prvenstvu. Nakon toga su Urugvajci stvorili dvije gužve u kaznenom prostoru 'elfa', a uskoro i izjednačili. Schweinsteiger je u 28. minuti izgubio loptu na sredini terena, Suarez je povukao i asistirao za samog Cavanija koji je s desetak metara, s lijeve strane iskosa bio precizan. Hrabra igra poraženih polufinalista se nastavila, ali do odmora se rezultat nije mijenjao.

I drugih 45 minuta je počelo vatreno. Butt je dvaput zaustavljao pokušaje Cavanija i Suareza, ali je u 51. minuti položio oružje pred Forlanom. Požrtvovani Rios probio je desnu stranu, ubacio povratnu loptu na šesnaest metara gdje ju je dočekao prvi strijelac urugvajske momčadi (peti gol) te je volejem spremio iza leđa njemačkog vratara. Veselje Urugvajaca nije dugo trajalo. Samo pet minuta kasnije ubacio je Boateng, Muslera je krivo procijenio loptu, a Jansen nadskočio čuvara za izjednačenje. Kako se utakmica bližila kraju, Nijemci su postajali opasniji. A onda je u 82. minuti pala odluka. Nakon kornera, lopta se nekontrolirano odbila od kapetana Lugana ravno na glavu Khedire koji je pogodio za njemački trijumf.

Ovom pobjedom Nijemci su nastavili svoj impresivan niz u susretima za brončanu medalju. Ovo im je bio četvrti i svaki puta su slavili, a prije točno 40 godina baš protiv Urugvaja. Povijest se ponovila. S druge strane, Južnoamerikanci su i treći puta ostali kratkih rukava i kući se vraćaju s drvenom medaljom.

Njemačka – Urugvaj 3:2

Port Elizabeth, stadion Nelsona Mandela, gledatelja 35.000, sudac Archundia (Meksiko)

Strijelci: 1:0 - Müller (19), 1:1 – Cavani (28), 1:2 – Forlan (51), 2:2 - Jansen (56), 3:2 - Khedira (82)

NJEMAČKA: Butt - Boateng, Mertesacker, A. Friedrich, Aogo - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil (od. 90. Tasci), Jansen (od 81. Kroos) - Cacau (od. 73. Kiessling)
URUGVAJ: Muslera - Fucile , Lugano, Godin, Caceres - Maxi Pereira, Diego Perez (od 77. Gargano), Arevalo Rios, Cavani (od 89. Abreu) - Forlan, Suarez

Gol odluke