'ORANJE' U POLUFINALU

Nizozemci naplatili greške Mela i Brazilaca

02.07.2010 u 20:05

Bionic
Reading

Nogometaši Nizozemske uspjeli su izboriti polufinale SP-a. na putu im je stajao i Brazil, koji je u prvom poluvremenu preko Robinha stigao u vodstvo. No u drugom dijelu, prvo je Felipe Melo zabio autogol, Sneijder je zabio za vodstvo 'oranja' a onda je još Melo zaradio i crveni karton. To je Nizozemcima četvrto polufinale na SP-ima

Četvrti put u povijesti, nogometna reprezentacija Nizozemske izborila je plasman u polufinale svjetskog prvenstva. U susretu četvrtfinala World Cupa u Južnoj Africi Nizozemska je u Porth Elizabethu na stadionu Nelson Mandela Bay pobijedila Brazil 2:1 (0:1). Iako je utakmica u prvom dijelu bila apsolutno na strani Brazila, momčad Van Marwijka u nastavku je pokazala drugo lice te uz pomoć 'carioca' stigla do velikog preokreta. Tragičar Brazila svakako je Felipe Melo, koji je prvo zabio autogol, a onda zaradio i isključenje.

A za Brazil je sve krenulo idealno. Već u sedmoj minuti postigli su prvi gol, ali je zbog zaleđa Alvesa, Robinhov gol opravdano poništen. No tuga Brazilaca nije dugo trajala. Tri minute kasnije, Felipe Melo odlično je proigrao Robinha, koji je dobio duboku loptu između tri Nizozemca te je udarcem iz prve uspio matirati Stekelenburga. Nizozemaca u tom razdoblju gotovo da nije bilo za vidjeti, tek je Kuyt nešto pokušavao napraviti. Međutim, sve su to bili jalovi pokušaji dok je Brazil mudro i znalački kontrolirao igru.

U 25. minuti, japanski je sudac možda mogao i svirati penal, nakon starta nad Kakáom, ali nije se oglasio. No nije bilo ni protesta Brazilaca. Još jednu lijepu akciju, u kojoj je sudjelovao i Robinho, Kaka je završio u 31. minuti preciznim udarcem, no nizozemski se vratar propisno izdužio te spriječio sigurni gol. Izglednijih prigoda do kraja poluvremena više nije bilo, iako je igra Nizozemaca ipak postala gledljivija.

Drugo je poluvrijeme krenulo u istom ritmu i pitanje je bi li se Nizozemska vratila da joj nije 'asistirao' Felipe Melo. naime, nakon jednog prekršaja, Sneijder je ubacio loptu pred Julija Cesara, ali je lopta pogodila glavu mela i otišla u mrežu. Bio je to šok za sve, ali ponajprije za Brazilce koji se nisu stigli oporaviti. Nizozemci su njihovu konfuziju odlično iskoristili u 68. minuti kada je, nakon drugog uzastopnog kornera, Sneijder skočio i pogodio mrežu za 2:1.

A potpuni slom Brazila stigao je u 71. minuti kada je Felipe Melo, nakon prekršaja, brutalno đonom nagazio Robbena i sasvim zasluženo dobio crveni karton. Nizozemci su do kraja, uz brojčanu premoć, lakše čuvali vodstvo, a prigodu da dotuku Brazilce promašili su Sneijder i Huntelaar. Brazil je do izjednačenja mogao tek u 81. minuti, kada je imao tri kornera zaredom, ali Kuyt i Stekelenburg bili su prisebni i pogotka ipak nije bilo.


Tako je Nizozemska izborila polufinale osvetivši se Brazilcima za poraz u Francuskoj, kada su im nakon udaraca s bijele točke uskratili finale. Suparnik Nizozemskoj u polufinalu bit će bolji iz dvoboja Urugvaj - Gana.

NIZOZEMSKA - BRAZIL 2:1

PORT ELIZABETH. Stadion Mandela Bay - 40.186 gledatelja; Sudac: Yuichi Nishimura (Japan);

Strijelci: 0:1 Robinho (10), 1:1 Melo (53-autogol), 2:1 Sneijder (68)
Žuti kartoni: Heitinga, van der Wiel, de Jong, Ooijer/Bastos
Crveni kartoni: Melo (73)

NIZOZEMSKA:
Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - Kuyt, van Bommel, Sneijder, de Jong, Robben - van Persie (od 85. Huntelaar)
BRAZIL: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Juan, Bastos (od 62. Gilberto) - Melo, Gilberto Silva, Dani Alves, Kaka - Robinho, Luis Fabiano( od 77. Nilmar)