ZAHUKTALO ORANJE

Nizozemci na putu povratka staroj slavi

06.07.2010 u 09:03

Bionic
Reading

Nakon sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada ih je predvodio Johan Cruijff, Nizozemci opet imaju vrhunsku reprezentaciju koja ima potencijala napraviti velike stvari. Danas dres Oranja nose neki novi dečki sazreli u nogometnim školama Ajaxa, Feyenoorda, PSV-a i ostalih

U svojoj povijesti Nizozemci su dvaput došli do finala svjetskih prvenstava (1974. i 1978), no ni jednom nisu uspjeli doći do kraja. Tada su žarili i palili svjetskim nogometom te je tih godina i skovana rečenica – totalni nogomet. Upravo su takav stil njegovali Nizozemci predvođeni izbornikom Rinusom Michelsom na klupi, te Johanom Cruijffom, Neeskensom i društvom na travnjaku.

Danas, 32 godine nakon zadnjeg njihova finala 1978, Oranje ponovno briljira. Ovog puta na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Wesley Sneijder, Arjen Robben, Dirk Kuyt, Robin van Persie novi su naraštaj Nizozemaca koji su u JAR-u došli do polufinala prikazavši pritom izvrsnu igru. Osim uvijek dobrog napada, danas imaju i odličnu obranu, a njihov izbornik je izvrsno izbalansirao momčad kao miks mladih i iskusnih. Više u svlačionici ne stanuje svađa i netrpeljivost (mada i toga ima, ali ne toliko izraženo kao proteklih desetljeća), što je veliki napredak za njih. Nizozemci su u turnir krenuli pobjedom nad Danskom 2:0, da bi onda dobili i Japan (1:0), a maksimalan učinak u skupini potvrdili su slavljem nad Kamerunom 2:1.

Imali su Nizozemci i malo sreće u prvenstvu jer su u osmini finala igrali protiv objektivno slabije momčadi - Slovačke koju su dobili sa 2:1. Koliko su zapravo jaki, Nizozemci su pokazali u četvrtfinalu protiv Brazila. Iako su 'carioce' povele vrlo rano, izabranici Berta van Marwijka potpuno su preokrenuli rezultat i na kraju slavili sa 2:1.

Za finale 'oranje' će igrati s Urugvajem, a ako preskoče jedinu preostalu južnoameričku momčad, bit će im to treći nastup u finalu svjetskog prvenstva u njihovoj povijesti.