SPEKTAKL U NIZOZEMSKOJ

Niska zemlja ugošćuje 'visoke' skakače

20.06.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Deveterostruki svjetski prvak Orlando Duque iz Kolumbije prvi je stigao u zemlju tulipana i klompi te se s aerodroma odmah uputio na probne skokove ispred idiličnog starog nizozemskog sela Zaanse Schans. Ostalih jedanaest natjecatelja pridružit će mu se u roterdamskom Harbour Museumu 20. lipnja, na drugom obračunu Red Bull Cliff Diving Series 2009.

Nakon nekoliko dana bez treninga, jedva je dočekao priliku. Lokacija u utorak bila je pun pogodak za Orlandov skok iz helikoptera s visine od 25 metara. Time se upoznao s lokalnim stilom života, stanjem vode te počeo pripremati za drugi dvoboj s Ukrajincem Andrejem Ignjatenkom i Britancem Garyjem Huntom.

Tradicionalnim zeleno obojenim kućicama, vjetrenjačama i skladištima, nizozemskim štalama i malim, nagnutim mostovima, šetnja oko Zaanse Schans pobuđuje osjećaje kao da ste se vratili u prošlost. No u utorak nije bilo tako, helikopter je kružio iznad vode i šest vjetrenjača kako bi otvorio vrata i ispustio jednog čovjeka koji će se akrobatski baciti u hladnu rijeku Zaan.

'Najteži dio pri skoku iz helikoptera je kako točno izmjeriti visinu, no sve je ispalo savršeno. Sada sam samo fokusiran na natjecanje u subotu. Bit će napeto', rekao je Orlandu Duque, drugoplasirani skakač na prvom natjecanju ove sezone u francuskom La Rochellu.

Epicentar natjecanja bit će platforma na visini od 26 metara pri vrhu goleme brodske dizalice u industrijskom ambijentu povijesnog dijela grada - luci Leuvehaven. Elita iz svijeta skokova sa stijena publici će prikazati svoj uzbudljiv i fascinantan sport od 13 sati u subotu, 20. lipnja.