SVAKA ČAST

Nikola Jokić ispisao povijest u NBA ligi; to je još uspjelo samo najvećem - Michaelu Jordanu

06.01.2019 u 10:26

Bionic
Reading

Jusuf Nurkić značajno je podigao razinu svoje forme, a Portland je uspio zaustaviti pobjedničku seriju Houston Rocketsa iako je James Harden ponovno bio sjajan. Dvoboj između Sacramento Kingsa i Golden State Warriorsa popratili su tricaški rekordi, a u povijest se upisao Nikola Jokić

Jusuf Nurkić upisao je 25 poena i 15 skokova predvodivši Portland do slavlja nad Houstonom. Ključnom se pokazala druga četvrtina koju su Blazersi dobili trinaest poena razlike (29:16). U završnoj dionici Rocketsi nisu uspjeli smanjiti zaostatak ispod pet poena (88:83), a James Harden ovoga je puta ostao usamljen kada je riječ o napadačkom učinku. Nakon pet utakmica zaredom u kojima je postigao 40 ili više poena, zvijezda Rocketsa ovoga puta ostao je 'prekratak' za dva poena ubacivši 38, a tome je pridodao sedam asistencija.

Ipak, Harden je postavio novi rekord, naime postao je prvi igrač u povijesti koji je ostvario statistiku od 35 poena i barem pet asistencija u deset povezanih utakmica. Austin Rivers postigao je 21 poen za Houston koji je pored Chrisa Paula igrao i bez Erica Gordona. CJ McCollum je ubacio 24 poena za Blazerse.

Toronto Raptorsi još uvijek su samo četiri postotna poena udaljeni od vodeće pozicije na Istoku koju drže Milwaukee Bucksi, no kanadska momčad pokazala je u izravnom okršaju s velikim konkurentom kako će se itekako boriti za vrh konferencije.

Nakon duljeg vremena, pet poraza od posljednjih šest gostovanja, Raptorsi su odigrali sjajnu utakmicu. Kawhi Leonard i Pascal Siakam (rekord karijere) ubacili su po 30 poena, Serge Ibaka pridodao je 25 uz devet skokova, a izvrstan je bio i Fred VanFleet s 21 poenom.

Toronto je postepeno gradio prednost u drugoj i trećoj četvrtini, a onda su u posljednjoj neutralizirali svaki pokušaj Bucksa za eventualnim povratkom. Domaći sastav predvodio je fantastični Giannis Antetokounmpo s 43 poena i 18 skokova.

Steph Curry imao je jednu od 'onih' večeri kada ne može promašiti, a upravo je takvu formu zahtjevala utakmica protiv Sacramento Kingsa koji su izgubili četiri zaredom. Curry je lansirao deset trica za 42 poena, a Warriorsi su slavili usprkos još jednom prokockanom vodstvu ove sezone, u prvom poluvremenu vodili su 16 razlike. Ipak, uspjeli su se konsolidirati u posljednjoj četvrtini kada su Kingsi imali priliku čak i pobijediti, no Curry je bio odlučujući faktor s 20 poena u tom razdoblju.

Također, Curry je prestigao Kylea Korvera na četvrtom mjestu po broju ubačenih trica u ligaškoj povijesti. Kevin Durant dodao je 29 za Warriorse, dok je Buddy Hield još jednom predvodio Sacramento s 32 poena, a rekord karijere zabilježio je mladi Justin Jackson s 28 koševa. Golden State ove sezone više neće igrati protiv Kingsa, pobijedili su u sve tri utakmice, no interesantno jest da je ukupna razlika u tim pobjedama tek deset poena. Još jedan vrlo zanimljiv podatak s utakmice u Sacramentu, naime prvi put u povijesti dvije momčadi postigle su 20 ili više trica u jednoj utakmici, a ukupan zbroj od 41 je i NBA rekord.

U dvoboju koji ste mogli pratiti na Sportklubu, Denver Nuggetsi opravdali su ulogu velikog favorita protiv Charlotte Hornetsa. U početnoj fazi posljednje četvrtine Hornetsi su spustili minus na osam poena (92:84), no bolje od toga nisu uspjeli izvući. Nuggetsi su ubrzo ponovno formirali dvoznamenkastu prednost odjurivši do pete uzastopne pobjede. Briljirao je kod pobjednika Nikola Jokić. Srbin je ispisao NBA povijest.

Uz Michaela Jordana jedini je u povijesti postigao 39 ili više poena te ostvario 12 ili više skokova, šest ili više asistencija, tri ili više ukradenih lopti za 34 minute u igri ili manje. On je u 34:16 minuta istaknuo s 39 poena, 12 skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i jednom blokadom.  Charlotte je predvodio Kemba Walker s 20 koševa. Okršaj mladih senzacija u Philadelphiji pripao je Benu Simmonsu. Sixersi su igrali bez Jimmyja Butlera koji je bolestan, a proteklih dana ponovno se pojavljuje njegova problematična narav.

No, Phila je imala dovoljno oružja, Australski playmaker upisao je šesti triple-double sezone s 20 poena, 14 skokova i 11 asistencija, pratio ga je JJ Redick s identičnim brojem poena, ali ipak najefikasniji bio je Joel Embiid s 26 koševa i 12 skokova. Luka Dončić je imao jednu od najtežih večeri otkada je stigao u ligu, ubacio je 14 poena uz šut 4/16, odnosno tricu 1/8. Embiid i Furkan Korkmaz ubacili su po dva slobodna bacanja u posljednjih trideset sekundi čime su osigurali Sixersima treću uzastopnu pobjedu.

Spomenimo još Cleveland Cavse koji su poraženi deveti put zaredom, ovoga puta od New Orleans Pelicansa, Ante Žižić zbog ozljede koljena i dalje je izvan terena. Cavsi su posljednje tri utakmice izgubili s prosječnom koš razlikom od 28 poena, a s omjerom 8-32 najgora su momčad lige.