RIGOROZNE KAZNE ZA IGRAČE

Ni nogomet nije imun na divljake

07.12.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Neprofesionalno ponašanje nekih nogometaša savezi i njihovi klubovi rješavaju po kratkom postupku, bilo vremenskom ili novčanom kaznom, a nerijetko obojim. No neki igrači stvarno prekardaše sa svojim ponašanjem pa bivaju drakonski kažnjeni

Crveni ili žuti karton, postali su svakodnevica u nogometnim utakmicama. No ponekad su ispadi nogometaša takvi da zahtijevaju rigorozne kazne. U ponedjeljak je stigla vijest iz Njemačke da je igrač Borussije Mönchengladbah Raul Bobadilla dobio kaznu od 50 tisuća eura i pet utakmice zabrane igranja zbog crvenog kartona koji je zaradio udaranjem igrača Hannovera Sergija Pinta.

Povijest pamti i puno strože kazne. Tako je svojedobno suigrač Mladena Petrića iz HSV-a Paolo Guerrero dobio kaznu od čak 100 tisuća eura zbog bacanja plastične boce prema navijaču te pet utakmica neigranja.

Bacanje boce na navijača

Nedavno je, za vrijeme utakmice Lige prvaka, trener Reala Jose Mourinho zatražio od svojih igrača Xabi Alonsa i Sergija Ramosa da zarade drugi žuti karton. Na kraju je Disciplinska komisija istražila cijeli slučaj pa su uz osim kartoniranog dvojica kažnjeni su i Jose Mourinho te Iker Casillas i Jerzy Dudek.

Portugalski stručnjak, osim sa 40 tisuća eura, kažnjen je i zabrane vođenja momčadi s klupe na dvjema europskim utakmicama. Jednu će sigurno morati odraditi, a druga utakmica suspenzije bit će aktivirana ako u iduće tri godine ponovi nešto protiv pravilnika.

Xabi Alonso i Sergio Ramos platit će 20 tisuća eura, Iker Casillas 10, a Jerzy Dudek pet tisuća. Posljednja dvojica kazne su zaradila prenoseći kartoniranom dvojicu odluke se klupe.
Kaznu od 30 tisuća dolara zaradio je i nedavno Kamerunac u redovima Intera Samuel Eto'o koji je udario Boštjana Cesara. I dok je njegov klub imao suosjećanja, disciplinska komisije talijanske nogometne lige mu je izrekla kaznu od tri utakmice neigranja.

Navedeni igrači kažnjeni su zbog napada bijesa, a bivši engleski reprezentativac Robbie Fowler zaradio je kaznu zbog 'dovođenja nogometne igre na zao glas'. O čemu se radi. Naime, 1999. Fowler je bio kažnjen sa 71 tisućom eura, jer je proslavljao pogodak tako što je imitirao šmrkanje kokaina s bijele linije šesnaesterca.

Robbie Fowler i njegovo šmrkanje

No nevjerojatnu i rijetko viđenu kaznu dobio je Jose Pedroso, nogometaš čileanskog drugoligaša Rangersa, i to zbog gušenja suca s leđa. Divlji je nogometaš na kraju dobio čak 27 utakmica suspenzije. Ali Pedroso nije jedini nogometaš koji je kažnjen neigranjem jer je nasrnuo na suca. Veznjak austrijskog drugoligaša Lustenaua Martin Dollinger dobio je otkaz i 20 utakmica zabrane igranja, jer je po završetku utakmice protiv Austrije iz Lustenaua napao suca. Kuriozitet cijele priče jest činjenica da Dollinger nije čak ni igrao, već je gledao utakmicu s tribine te je nakon završetka utrčao na teren i počeo daviti linijskog suca, a jednog je promatrača i udario.

Divljački napad na suca