SP U AUSTRALIJI

Ni morski psi nisu omeli Fantelu i Marenića!

07.12.2011 u 21:45

Bionic
Reading

Upozorenje da je u blizini viđen veliki bijeli morski pas nije dalo smesti jedriličare na Svjetskom prvenstvu u australskom Fremantlu. Naročito Šimu Fantelu i Igora Marenića koji su treći nakon pet jedrenja za klasu 470!

Iznimno dug dan bio je danas na regatnim poljima Svjetskog prvenstva. Kako bi se nadoknadilo to što se jučer zbog nevremena nije jedrilo danas su sve klase odjedrile
tri plova. Dosta vala, vjetar snage 15 do preko 20 čvorova, duga regatna polja, trebalo je sve to izdržati na moru. Flota je isplovila oko 11 sati, a zadnji su se jedriličari s mora vratili u sumrak, dakle nešto prije 19 sati. No, taj val, sunce i vjetar donijeli su danas zaista spektakularan prizor na moru, jedrenje u svom najboljem izdanju.

Šime Fantela i Igor Marenić najavili su da samopouzdano ulaze u regatu, i to samopouzdanje su upravo danas i pokazali na regatnom polju. Drugo mjesto u prvom
plovu, peto u drugom i drugo u trećem. Nakon pet jedrenja ukupno su na sjajnom trećem mjestu, iza Britanaca Patiencea i Bithella i Australaca Belchera i Pagea.

'Dan je bio savršen za jedrenje, uvjeti su bili izvanredni, super smo jedrili, uživali smo i rezultat je došao sam po sebi', vidno su zadovoljni bili Šime Fantela i Igor Marenić.

Ivan Kljaković Gašpić je dan započeo s diskvalifikacijom radi preuranjenog starta, potom zabilježio peto i sedmo mjesto i nakon pet jedrenja je deseti u klasi Finn.

'Tri teška plova, dugo smo bili na moru i dobar je umor iza nas. Dobro je, zadovoljan sam, onako kako sam i očekivao, nisu ovo moji najdraži uvjeti, zaista je dosta vjetra bilo tako da nisam mogao parirati većim i težim protivnicima. Napravio sam što sam mogao najbolje, ima još dosta do kraja regate, treba samo raditi svoje i čekati drugog da naprave greške', smiren je Ivan Kljaković Gašpić.

Tina Mihelić je 36. u Laser Radialu, međutim ako sutra krenu finalne skupine već ujutro ćemo znati jesmo li na polovici prvog tjedna prvenstva osigurali jedno mjesto na Olimpijskim igrama, u Laser Radialu u kojem bi u zlatnu skupinu prema trenutačnim rezultatima ušlo 26 nacija, među njima i Hrvatska zahvaljujući Tini Mihelić. Kvota za Laser Radial na ovom SP je 29 nacija. Posada Petre Klibe u dvobojskom jedrenju zasad je i dalje bez pobjede.

Osim rezultata priča dana je i pojava velikog bijelog morskog psa, zbog čega su organizatori pojačali nadzor regatnog polja kako bi flotu mogli na vrijeme upozoriti na
potencijalnu opasnost. O morskim psima se govori od prvog dana treninga, upozorenja je bilo u više navrata, plaže su bile zatvarane, a ova je prijetnja zasad bila najozbiljnija. U najvećoj su opasnosti svakako daskaši.