liga nacija

Ni Kramarićeva golčina nije bila dovoljna, Hrvatska poražena u Londonu

18.11.2018 u 16:51

Bionic
Reading

Hrvatska je izgubila 2:1 u Londonu od Engleske, te je kao posljednjeplasirana reprezentacija skupine 4 Lige nacija ispala iz elitnog razreda ovog natjecanja. A kako je sve izgledalo sjajno u 57. minuti, nakon prekrasnog gola Andreja Kramarića. Englezi su se pak ovom pobjedom revanširali našima za poraz u polufinalu SP-a, ali i osvojili prvo mjesto u skupini, preskočivši Španjolce

Na krilima pobjede 3:2 nad Španjolskom ovog četvrtka u Zagrebu, hrvatska nogometna reprezentacija stigla je u London gdje je s domaćinima, Englezima igrala posljednju utakmicu u skupini 4 Lige nacija. Obje su reprezentacije imale mogućnost pobjedom zasjesti na vrh skupine, odnosno osigurati plasman za Final Four ovog natjecanja.

Izbornik Dalić imao je očito tek jednu dilemu uoči ogleda, odnosno koga uvrstiti na mjesto ozlijeđenog Ivana Rakitića. A tu je poziciju na kraju popunio Nikola Vlašić, igrač koji ove jeseni igra sjajan nogomet u moskovskom CSKA-u ali i u nastupima za hrvatsku U-21 reprezentaciju. Ipak, najbolja preporuka bila mu je uspješno odrađena rola na toj posljednjoj provjeri, protiv Španjolaca prije tri dana.

>> Izbornik Dalić nije dao na svoje igrače, dok je za poraz pronašao opravdanje

Bila je dilema i hoće li oporavljeni Josip Pivarić zaigrati na lijevom boku, ali Tin Jedvaj, koji je s dva gola srušio 'Furiju' očito je zadužio izbornika te je igrač Bayera opet dobio priliku od prve minute.

  • +37
Liga nacija, Engleska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

Već na samom startu dvoboja, u 120. sekundi, veliku je prigodu, nakon lošeg ispucavanja vratara Pickforda, imao Ante Rebić, ali njegov je udarac s 20-tak metara otišao preko gola. I tih uvodnih pet minuta jasno su pokazale da Hrvatska ima želju ponoviti uspjeh iz 2007. godine, kada je Bilićeva Hrvatska pobjedom utišala Wembley.

No, nešto se ipak pitalo i domaćine, a nakon nekoliko minuta othrvali su se hrvatskom pritisku, a posebno raspoloženi su bili Sterling i Rashford. Napadač Manchester Cityja u 11. minuti imao je veliku prigodu, nakon što ga je Kane proigrao, no sjajnom intervencijom Lovre Kalinić zaustavio je Sterlingov udarac.

U nastavku akcije, odnosno nakon ubačaja iz kuta, sam kao duh pred golom naših ostao je Harry Kane, ali napadač Tottenhama nije dobro zahvatio loptu i ostalo je 0:0.

U 16. minuti nova uzbuđenja pred našim golom. Delph je dugom loptom proigrao Sterlinga, no Kalinić je istrčao i odnio loptu, potom je Kane ponovno pucao, loptu je ovog puta glavom izbio Tin Jedvaj, a treći pokušaj Engleza odnosno Kanea uspio je još jednom zaustaviti hrvatski golman.

Hrvatska je u tim trenucima bila posve pritisnuta, a kratki predah obrani stigao je u 21. minuti, kada je domaćinima zaprijetio Ivan Perišić.

Osim što su nam Englezi stvarali probleme, Daliću je glavobolju zadao i Šime Vrsaljko, odnosno njegovo koljeno, zbog kojeg ga je u 26. minuti morao zamijeniti. Umjesto Vrsaljka prigodu je dobio Antonio Milić, što je značilo i promjenu pozicije za Jedvaja, koji se vratio na svoju desnu stranu.

Uslijedio je dio utakmice kada se igralo na sredini terena, ali pred kraj prvog poluvremena, opet je stigla prijetnja hrvatskom golmanu. Delph je ubacio, a Barkley je opalio po lopti. Pogodio je mrežu, ali na svu sreću, samo s vanjske strane.

Hrvatske akcije u prvom djelu s dva je udarca, ali neprecizna, zaključio Ante Rebić. Ostaje žal što na Modrićevo ubacivanje u zadnjoj sekundi nije stigao Ivan Perišić.

Uoči početka drugog dijela, Dalić je priliku dao Josipu Brekalu, koji je zamijenio Antu Rebića.

Prvu prigodu u drugom dijelu imali su hrvatski igrači, ali Perišićevu povratnu loptu prema Kramariću i Vlašiću presjekli su domaćini. na ovu akciju Hrvatske ekspresno je odgovorila Engleska, ali Brekalo je pomogao Kaliniću u zaustavljanju Sterlinga.

Činilo se u sljedećih sedam, osam minuta kako je Hrvatska na 'konpocima', no u jednoj brzoj akciji, ali koja je stigla na postavljenu obranu Engleske, Andrej Kramarić uspio je u 57. minuti ispromiješati obranu domaćih i pogoditi u gornji kut Pickfordovog gola za vodstvo 1:0.

S takvim rezultatom odnos snaga na terenu se posve promijenio. Hrvatska je zaigrala opuštenije, dok je Engleska postajala nervoznija, samim time i njezina igra više nije djelovala tako organizirano kao do primljenog gola.

Pokušao je Southgate s dvostrukom promjenom nešto promijeniti na terenu. Ušli su Lingard i Sancho, a izašli Delph i Rashford.

Hrvatska je u 76. minuti imala meč loptu. Sjurio se Kramarić u 16-erac Engleske, dodao je do Brozovića, ali veznjak Intera nije dobio prigodu za udarac, već je vratio loptu Vlašiću, čiji udarac su uspjeli zaustaviti engleski braniči.

I umjesto da slavimo 2:0, nepune dvije minute kasnije, Engleska je stigla do izjednačenja. Nakon ubačaj iz auta, Kane je nekako zahvatio loptu, Kalinić ju je uspio zaustaviti no Jesse Lingard je bio najbrži i najbliži te je s metra gurnuo loptu u mrežu za 1:1.

Stigla je brza Dalićeva reakcija, umjesto Vlašića gurnuo je Marka Roga u igru.

Naravno, nakon izjednačenja, ponovno se vratila 'boja u lice' Englezima, kojima tih 1:1 nije značilo ništa i krenuli su po drugi gol.

No, novu prigodu da ih nokautiraju imali su Hrvati u 82. minuti, ali ni Domagoj Vida ni Brekalo nisu uspjeli ugurati loptu u mrežu.

Englezima se rizik isplatio u 85. minuti, kada je Harry Kane uspio u padu, nakon ubačaja iz slobodnog udarca, gurnuti loptu u mrežu za vodstvo 2:1.

Pokušavali su naši u završnici napraviti nešto, no nažalost, nije bilo vremena i Hrvatska se porazom oprostila od Lige A ovog natjecanja.

ENGLESKA - HRVATSKA 2:1

LONDON. Stadion Wembley - 90.000 gledatelja; Sudac: Anastasios Sidiropoulos (Grčka)

Strijelci: 0:1 Kramarić (57), 1:1 Lingard (78), 2:1 Kane (85)

Žuti kartoni: Barkley / Brozović, Jedvaj, Lovren

ENGLESKA: Pickford - Walker, Gomez, Stones, Chilwell - Rashford (od 73. Sancho), Dier, Delph (od 73. Lingard), Sterling - Barkley (od 64. Dele Alli) - Kane

HRVATSKA: Kalinić - Vrsaljko (od 26. Milić), Lovren, Vida, Jedvaj - Brozović, Modrić - Rebić (od 46. Rebić), Vlašić (od 79. Rog), Perišić - Kramarić

UEFA Liga nacija A
Skupina B
ŠvicarskaBelgija20:45
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Belgija33009
2.Švicarska32016
3.Island40040
Sljedeće utakmice
Skupina D
EngleskaHrvatska2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Engleska42117
2.Španjolska42026
3.Hrvatska41124
Sljedeće utakmice