SVAKA MU ČAST

Nevjerojatna sportska priča! Prodavač sportske obuće šokirao jednog od najvećih atletičara u povijesti

Bionic
Reading

Malo poznati britanski atletičar Ellis Cross iznenađujući je pobjednik Vitality London utrke na 10.000 metara, koja se trčala ulicama britanske prijestolnice, slavivši ispred četverostrukog olimpijskog pobjednika Moa Faraha

Cross, koji radi u prodavaonici sportske obuće i trenira malu djecu, je kao obični klupski trkač morao platiti 37 funti za prijavu. Na utrku je krenuo u 6 ujutro vlakom iz londonskog predgrađa Surbiton i nije previše očekivao od nastupa.

Na koncu je pobijedio ispred jednog od najboljih britanskih atletičara svih vremena.

'Sve do posljednjih 20 metara nisam vjerovao u svoju pobjedu. Ne mogu vam opisati ovaj osjećaj. Ovo je neodoljivo', kazao je 25-godišnji Cross za engleske medije.

Startnina od 37 funta pokazala se dobrom investicijom jer se Cross vratio kući s nagradom od 2.000 funti i neprocjenjivom pobjedom protiv olimpijske legende.

'Kada smo trčali svi su uzvikivalo Moovo ime, a nitko nije imao pojma tko sam ja. Najluđa je stvar što sam pobijedio svog idola', dodao je mladić.

Zanimljivo, Cross je bio talentirani napadač u Notts Forestu, ali je odustao od nogometa u ranim tinejdžerskim godinama kako bi se bavio atletikom.

Usprkos šokantnom porazu, Farah je odao priznanje pobjedniku naglasivši kako je 'Cross bio odlučan i zasluženi pobjednik'.

'Prošlo je najmanje 20 godina otkako me pobijedio klupski atletičar. Prošlo je dugo. Ali svaka mu čast, bio je vrlo odlučan. Ovo je realnost. U utrci nisam mogao 'mijenjati brzine',' pojasnio je Farah kojem je to bio prvi nastup nakon 11 mjeseci pauze.

Farah je dodao kako će razgovarati sa suprugom o budućnosti.

'Nitko me ne poznaje bolje od moje supruge. Volim sport, pokreće me. Ali moram donijeti pravu odluku', dodao je Farah koji je je na Olimpijskim igrama u Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016) osvojio zlata na 5 i 10 km, dok se za Tokio nije uspio plasirati zbog ozljede stopala. Tijekom sjajne karijere osvojio je i šest zlata na svjetskim i pet na europskim prvenstvima.

'Više nisam mlad. Ne mogu se tako lako vratiti nakon svake pauze. Čeka me mnogo posla kako bi se vratio u formu, međutim više nisam mlad. Idem utrku po utrku, čini se da ima još puno posla', dodao je 39-godišnji Farah.

Cross je na koncu slavio s rezultatom 28:40, dok je Farah bio drugi sa četiri sekunde zaostatka i minutu slabije od svog najboljeg rezultata na cestovnoj utrci. Treće mjesto zauzeo je Britanac Mo Aadan sa četiri sekunde iza Faraha.