brutalna razlika

Nevjerojatan podatak kojim je Arsene Wenger posramio Pepa Guardiolu

28.02.2018 u 12:59

Bionic
Reading

Francuski strateg Arsene Wenger (68) od 1996. godine sjedi na klupi londonskog Arsenala, ovo mu je 21. godina kako vodi 'topnike'. Pep Guardiola (47) preuzeo je Manchester City 2016. godine, na klupi 'građana' je tek 21 mjesec, no uspjelo mu je nešto što legendarnom Francuzu nije u više od dva desetljeća. Nije baš za pohvalu, no...

Pep Guardiola protekle je nedjelje sa svojim Manchester Cityjem stigao do prvog trofeja otkako je preuzeo momčad 'građana'. Na Wembleyju je u finalu liga kupa pobijedio Arsenal 3:0. I ponovno su krenule priče o smjeni Arsenea Wengera, navijači su ponovno nezadovoljni, 'topnici' definitivno trebaju svježu krv i čini se kako je ovo posljednja sezona legendarnog Francuza na klupi londonskog velikana.

No, ima i jedan veliki 'ALI' u cijeloj priči. Ne treba zaboraviti kako je Wenger na klupi Arsenala od 1996. godine, ovo mu je 21. sezona i do sada je menadžer 'topnika' baš svaku sezonu završio ili među prva četiri na prvenstvenoj ljestvici ili barem jednim osvojenim trofejem! I nakupilo se toga - tri naslova prvaka, sedam osvojenih FA kupova, sedam Community Shieldova. Uz to je stvorio hrpu igrača, vrhunskih. Politika da se kupuje dobro, a jeftino, a prodaje što skuplje već je dva desetljeća zaštitni znak Arsenala.

Pedantni otočki analitičari došli su do senzacionalne računice koja najbolje oslikava više od dva desetljeća Wengerova rada u Arsenalu u odnosu na Guardiolin 21 mjesec u Cityju. Izračunali su kako je Arsene Wenger u 21 godinu na čelu Arsenala za pojačanja potrošio nešto malo manje od 400 milijuna eura. Pep Guardiola je pak samo za 21 mjesec, manje od godine dana, u momčad ulupao - pazi sad - 420 milijuna eura!

  • +5
Finale kupa, Arsenal - Manchester City Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sve to uz napomenu kako je Arsenal u 2017. i 2018. godini enormno trošio, za pojačanja u dva zimska i jednom ljetnom prijelaznom roku potrošeno je više od 120 milijuna eura. U isto vrijeme 'topnici' su prodajom igrača namaknuli 110 milijuna eura. Dakle, skoro su 'na nuli'!

City je pak u istom razdoblju na pojačanja potrošio 345 milijuna eura, a prodao je igrače u vrijednosti 103 milijuna eura... tri i pol puta manje. No, lako je kad imaš neograničeni budžet, zato je City i stigao tako uvjerljivo do prvog trofeja u Guardiolinoj eri, a velike su šanse da će osvojiti i naslov prvaka. Jasno je, sve to košta, ali ovo je najbolji pokazatelj kako bi se oni najzagriženiji kritičari Wengerovog lika i djela ipak trebali zamisliti. Isto je i s onima koji Guardiolu dižu u nebesa. Jer, lijepo je jedan domaći nogometni zaljubljenik kazao - 'E, moj Pep. Lako ti je s Barcelonom, Bayernom ili Cityjem osvajati naslove i trofeje. Dođi u Vinkovce ili Koprivnicu, sjedni na klupu Cibalije ili Slaven Belupa, pa da te onda vidimo...'