TKO JE MICHAEL BUFFER?

Nepoznati otac, vijetnamski rat, manekenstvo i milijuni

09.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Oko legendarnog najavljivača boksačkih mečeva Michaela Buffera, od njegovog dolaska u Zagreb šest dana prije spektakla Final Fight, vlada jednako velika gužva kao i oko Mirka Filipovića i Raya Sefa

No, to se moglo i očekivati jer je 67-godišnji Buffer – inače autor najpoznatijeg slogana 'Let's get ready to rumble' – najtraženiji najavljivač na svijetu.
'Dame i gospodo', rekao je na čistom hrvatskom Buffer dodavši sa smiješkom:

'Napokon sam stigao u Hrvatsku, zemlju koju mi je prije gotovo 15 godina jako nahvalio Željko Mavrović kojeg vidim ovdje i zbog toga mi je jako drago. Pričao mi je Željko kako je Hrvatska lijepa zemlja, a ja se jako dobro sjećam njegove prelijepe supruge kako bi sjedila uz ring.'

Tada je Buffer po tko zna koji puta ponovio:

'Prijatelju, razočarao si me u sedmoj rundi kada si imao Lennoxa Lewisa na konopcima. Nadao sam se tada tvojoj pobjedi.'

'Lijepo mi je u Zagrebu, a ispalo je savršeno, što mogu najaviti spektaklu u Zagrebu jer sam stigao iz Düsseldorfa', kazao je Buffer koji je u Njemačkoj najavio boks meč između Vladimira Klička i Jean-Marca Mormecka. U Zagreb je stigao sa simpatičnom suprugom Christine

Michael Buffer u Zagrebu sa suprugom Christine

'U Zagrebu sam spojio posao i užitak. To je jako velika prednost moga posla (smijeh). Imali smo u planu vidjeti Dubrovnik i neke otoke, ali vrijeme je bilo loše ,pa ćemo to odgoditi za neku drugu priliku. U lipnju ili srpnju sigurno dolazimo. Željko (Zovko) pokazao nam je fotografije Dubrovnika i kuće s pogledan je otočić (u Solinama, op. a). Nešto predivno', rekao je Buffer koji je u svojoj karijeri 'najavljivača' zaradio više od 400 milijuna američkih dolara.

Kada je govorio o Mirku Buffer je, očekivano, sipao komplimente:

'Drago mi je što ću najaviti meč dva velika sportaša. Mirko je ne samo jedan od najpopularnijih hrvatskih sportaša, nego je i poznat kao političar i glumac. Sefa poznajem dugo i jako dobro znam kako se njih dvojica nikada nisu borili. To će za mene osobno, ali i za navijače u dvorani biti jako zanimljiv meč', rekao je Buffer čija je životna priča jako zanimljiva.

Ukratko, rođen je 2. studenoga 1944. u Philadelphiji, a odrastao je u obližnjem gradiću Roslyn. Majka se rastala od oca, inače vojnika u 2. svjetskom ratu, kada je Michaelu bilo svega 11 mjeseci.

No, sudbina je željela da Michael odraste kod skrbnika, vozača autobusa i kućanice.

Slično kao i njegov biološki otac, kojeg je upoznao tek kada je imao 40 godina, i Michael je kao 20-godišnjak zamalo završio na fronti. Naime, pune tri godine bio je unovačen i spreman da krene za Vijetnam.

'Bio sam fotograf u vojnoj bazi i srećom nisu me poslali u Vijetnam jer im je trebao fotograf', rekao nam je Buffer koji je prije karijere najavljivača – koju je započeo u 38. godini - radio kao prodavač te model.

Zanimljivo je da je Michael preko biološkog oca, koji ga je 1989. vidio na televiziji te je uspio s njime stupiti u kontakt, upoznao i svoju polubraću.

Tako je jednome od njih, 13 godina mlađem Bruceu, postao savjetnik i menadžer. Danas je Bruce također poznati najavljivač, a Michael za njega kaže:

'Mlađi je i ima snažniji glas, ali ja imam više iskustva.'

Buffer i slavna rečenica