mr. mvp - Kawhi Leonard

Neočekivani prvaci NBA lige; Toronto Raptorsi srušili dinastiju Warriorsa usred Oaklanda

14.06.2019 u 08:47

Bionic
Reading

Košarkaši Toronto Raptorsa osvojili su u petak svoj prvi naslov prvaka NBA lige u 24 godine dugoj povijesti franšize, pobijedivši u šestoj utakmici finala u Oaklandu branitelje naslova Golden State Warriorse rezultatom 114:110.

Naslov Toronta prvi je trofej pobjednika NBA lige neke kanadske, odnosno neameričke momčadi.

Najzaslužniji za pobjedu Raptorsa bili su Kyle Lowry i Pascal Siakam s po 26 koševa, Kawhi Leonard koji je postigao 22 koša, te Fred VanVleet koji je zabio tri trice u posljednjoj četvrtini, ukupno 22 koša.

Dodajmo tome kako je Kawhi Leonard drugi puta u karijeri osvojio nagrade za MVP-a finala čime je postao treći igrač u povijesti NBA lige koji je osvojio naslov prvaka s dvije različite momčadi. Prije njega to je uspjelo još samo Kareemu Abdulu-Jabbaru i LeBronu Jamesu.

  • +3
Košarkaši Toronto Raptorsa osvojili su svoj prvi naslov prvaka NBA lige Izvor: Profimedia / Autor: n.n.

'Zbog ovoga igram košarku i zato se trudim', kazao je Leonard.

Igrajući prvu sezonu za Toronto, Leonardov prosjek po utakmici u finalu je iznosio 28.5 koševa. Raptors su ga doveli iz San Antonia u zamjenu za DeMara DeRozana u srpnju prošle godine.

Kada je Leonard stigao iza njega je bila sezona u kojoj je odigrao samo devet utakmica zbog ozljede kvadricepsa.

'Došao sam s mišlju da želim igrati i pobjeđivati", kazao je Leonard. "Poslao sam poruku Kyleu (Lowry) vjerojatno dan kasnije ili na dan kada sam zamijenjen i rekao sam mu da želim da napravimo nešto posebno. 'Znam da ti je otišao najbolji prijatelj, znam da si ljut, ali hajdemo nešto napraviti'. I sada smo tu gdje jesmo.'

Nakon što su zbog teške ozljede na prošloj utakmici ostali bez Kevina Duranta, Golden State Warriorsima se u trećoj četvrtini ozlijedio i dotad najbolji igrač Klay Thompson i više se nije vraćao u igru. Nešto kasnije stigla je vijest kako su Thompsonu popucali križni ligamenti lijevog koljena što znači da ga neće biti jako dugo na parketu. Uostalom, tijekom posljednje četvrtine na štakama je otišao iz Oracle Arene, dvorane koja odlazi u povijest. Sljedeće sezone Warriorsi će igrati u novoj dvorani Chase Center u San Franciscu.

Kod domaćina Draymond Green je postigao triple double, 11 koševa, 19 skokova i 13 asistencija, Thompson je dodao 30 koševa, Andre Iguodala 22, a Stephen Curry 21.

NBA finale - 6. utakmica

Golden State - Toronto 110:114

(u seriji na četiri pobjede rezultat je 2-4)