preporodio je dinamo

Nenad Bjelica u velikom intervjuu otkrio: 'Dani Olmo će otići za najmanje 30 milijuna eura, a mene su zvali u Barcelonu...'

05.11.2019 u 17:20

Bionic
Reading

Nenad Bjelica dao je intervju za austrijski Kleine Zeitung i otkrio brojne zanimljive podatke o sebi i svojem Dinamu

Nenad Bjelica sa svojim Dinamom dočekuje Šahtar u srijedu 6. studenog u 21 sat. Pobjeda na Maksimiru značila bi novo proljeće u Europi, a uoči ove vrlo važne utakmice Bjelica je dao veliki intervju za austrijski regionalni list Kleine Zeitung. Osvrnuo se Bjelica na prošlogodišnje prezimljavanje u Europi.

'Razbili smo to prokletstvo i neporaženi prošli skupinu Europske lige i ispali u drugoj rundi nokaut faze od Benfice. Da vam to približim, Dinamo je najveći klub u istočnoj Europi, uključujući i Austriju. Igrao je 10, 11 puta u grupnim fazama u zadnjih 15 godina, ali nikada nije prolazio dalje. Nama je to uspjelo', rekao je Bjelica pa se osvrnuo na ovu sezonu:

'Osvajanje prvenstva je obavezno i ovdje ništa manje nije prihvatljivo. Prošle sezone smo ga osvojili s 25 bodova prednosti. Ušli smo u Ligu prvaka s pobjedom 4-0 protiv Atalante, a to je Dinamova najveća pobjeda u Ligi prvaka. U prethodna četiri nastupa u skupini Lige prvaka Dinamo je osvojio samo četiri boda', pojasnio je Bjelica.

Novinari su ga pitali gradi li spomenik u Dinamu, a Bjelica je poprilično skromno odgovorio.

'Ne, najveći je spomenik atmosfera koju smo u Zagrebu stvorili. Prije je raspoloženje oko Dinama bilo poprilično negativno, a ljudi su ga djelomično i mrzili zbog dominacije u prvenstvu i zato što su neke odluke sudaca bile u njegovu korist. Sada se 30.000 ulaznica za Atalantu rasproda u dva tjedna' rekao je Bjelica.

Ardian Kozniku najavio pobjedu Dinama protiv Šahtara Izvor: tportal.hr / Autor: Slaven Knežević, tportal

Trener Dinama se osvrnuo i na infrastrukturu koja je u Hrvatskoj već poslovično loša.

'Ma infrastruktura je katastrofalna. Hrvatska jako zaostaje. Poljska je 20 godina ispred. Oni imaju 10 stadiona koji primaju najmanje 30.000 ljudi, a Hrvatska nema niti jedan takav. Dinamo želi izgraditi stadion, ali to ovisi o politici i zemljištu koje je u vlasništvu grada. Puno se toga obećavalo, ali se nije ostvarilo. Sadašnji sportski uspjesi mogli bi biti pokretač tih promjena. Pobjeda protiv Šahtara svakako može pomoći.'

Dinamo je ove sezone ostvario i veliku zaradu.

'Dinamo je zaradio 35 milijuna eura, a na početku sezone smo zaradili tek desetak posto tog iznosa. Liga prvaka donosi velik novac pa imamo stabilnost i možemo raditi u miru. Dinamo je prisiljen prodati dva, tri najbolja igrača svake godine. Marko Pjaca je otišao u Juventus 2016. godine za 23 milijuna eura, a Marko Rog u Napoli 2017. za 13,5 milijuna eura. Prošle godine smo od transfera zaradili 30 milijuna eura. Dinamo ima jako dobar proces razvoja i prodaje igrača što stvara prostor za nove talente', objasnio je Austrijancima Bjelica.

Naravno, nije moglo proći ni bez pitanja o Daniju Olmu, apsolutnoj senzaciji Dinama koji sada po Transfermarktu vrijedi 30 milijuna eura.

'Dani je došao ovdje 2014. godine i njegov razvoj bio je fantastičan. Postao je kapetan španjolske U-21 reprezentacije i na korak je od A reprezentacije. On će Dinamu donijeti najmanje 30 milijuna eura i postati najveći transfer u povijesti kluba. Rijetko sam trenirao igrača koji je toliko čvrsto na zemlji kao on, a radio sam s jako puno igrača', odgovorio je Bjelica koji je u listopadu vodio svoju 450. utakmicu u trenerskoj karijeri pa otkrio kako je dobio i poziv iz Barcelone:

'Napravio sam veliki iskorak u Ligi prvaka s dva autsajdera, Austrijom Beč i Dinamom. Izgubio sam samo četiri od 25 utakmica u Europi i ponosan sam na činjenicu da se moj rad cijeni. Baš sam donio poziv iz Barcelone da idući tjedan odem tamo i kolegama trenerima govorim o tome kako razviti igrače', rekao je Bjelica.

Za kraj, Bjelica govori čak šest jezika, a i na tom polju se svakodnevno educira.

'Govorim hrvatski, njemački, engleski, talijanski, španjolski i poljski, a učim i francuski. Ne, nije to zbog ponuda iz francuske lige, nego u životu uvijek morate biti spremni. U Zagrebu se osjećam sjajno. Moj posao ovdje još nije gotov, ali jednoga dana mi je cilj raditi u nekoj od velikih europskih liga', zaključio je Bjelica.