ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Nemojte voziti dok slušate utakmice na radiju

27.05.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Slušanje prijenosa nogometnih utakmica na radiju dok vozite može biti opasno jer postoji velika opasnost da vozači prouzroče nesreću u trenucima dok se nešto napeto događa na nogometnoj utakmici, pokazalo je najnovije istraživanje koje je obavilo sveučilište u Leicesteru

Stručnjaci sveučilišta u Leicesteru, na temelju studije koju su proveli, došli su do zaključka da golovi, jedanaesterci i crveni kartoni smanjuju koncentraciju vozača te da zbog toga i voze mnogo nesigurnije.

'U studiji smo zaključili da bi zaljubljenici u nogomet, kad god je moguće, trebali radije zatražiti da ih netko drugi vozi, nego da voze dok slušaju radijske prijenose nogometnih utakmica, kao što je recimo Liga prvaka', kazao je profesor Michael Pont.

Procjenjuje se da je čak dva milijuna vozača doživjelo ili zamalo izbjeglo nesreću slušajući sportske prijenose na radiju.

'Opće je prihvaćeno stajalište da razgovor na mobitel sa slušalicom na uhu smanjuje koncentraciju pri vožnji, no i neke druge radnje imaju slične utjecaje, a jedno od takvih je slušanje sporta na radiju dok vozite. Rezultate koje smo dobili nakon istraživanja pokazuju da, pogotovo ako je utakmica neizvjesna, to itekako utječe na ponašanje vozača na cesti', završio je Pont.

Istraživanje se vršilo u kontroliranim uvjetima, odnosno na simulatorima vožnje, a među ostalim pokazalo se da ljubitelji nogometa ubrzavaju ili odjednom usporavaju, zatim oduzimaju prednost, ne poštuju udaljenost između automobila i sve to ovisno o tome kako se odvija nogometna utakmica.