ZIMSKI ROK

Nema recesije: Zbog njih klubovi troše silne milijune

17.01.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Siječanj je došao do svoje polovine, a s njim i prijelazni rok u europskim nogometnim ligama. No priča se zasad svela na očekivane i ne pretjerano skupe transfere. Čini se kao da klubovi najjače adute čuvaju za zadnju ruku, ne bi li se dodatno zaradilo, odnosno manje potrošilo, ovisno o tome iz kojeg ugla gledate

Demba Ba je Newcastle zamijenio Londonom i Fulham Roadom, gdje je preuzeo mjesto u svlačionici od Daniela Sturridgea, koji je prešao na Anfield. Nuri Sahin se nakon Reala i Liverpoola vratio u Dortmund, Giuseppe Rossi je pomalo iznenadio transferom u Fiorentinu, Mathieu Debuchy je u Newcastleu, a na pragu dogovora su navodno francuski dvojac Remy - M'Villa i QPR.

Međutim, sve su to transferi druge kategorije - i dalje se čeka pravi ulov, veliko ime, nešto što će zatresti europsku nogometnu scenu. Mnogo se imena vrti u opticaju, gotovo svaki drugi igrač, ma koliko siguran njegov ugovor bio, predmetom je spekulacija i traži mu se novi klub. No mi smo pokušali izdvojiti deset imena koja bi se do kraja mogli pretvoriti u pravu bombu.

Što vi mislite

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja domaćeg nogometnog communityja!

Tko je najpoželjniji?

Wesley Sneijder (Inter; Nizozemska)

Galata je učinila apsolutno sve da Nizozemca privoli u Istanbul, ali stvari nikako da dođu do svog završetka. Očito je da bi Sneijder Inter radije zamijenio nekom atraktivnijom destinacijom od Turske, a zavlačenje Galatasaraya moglo bi otvoriti priliku na drugim frontovima. Dugo se pričalo o interesu sir Alexa Fergusona, no navodno je jedna od opcija i Rodgersov Liverpool. Ono što je sigurno jest da ga je Inter spreman pustiti, a to, drugim riječima, znači kako ćemo ga sigurno gledati u novom dresu.

Isco (Malaga; Španjolska)

Mladi reprezentativac Španjolske svakako je jedan od najpoželjnijih igrača na tržištu u ovom trenutku. Sjajnu sezonu odigrao je ovaj veznjak u dresu Malage, pokazao se kao dobar izbor i u Ligi prvaka, a činjenica da njegov aktualni poslodavac ima financijskih problema stavlja ga na radar gotovo svake iole ozbiljnije momčadi u Europi. Ako je suditi po spekulacijama, najbliži je odlasku u Chelsea, iako je tamo svlačionica puna veznjaka. No, Isco veli da obožava London i Britaniju, možda ga već za koji dan vidimo u Premiershipu.

Willian (Šahtar; Brazil)

Šahtar je u Donjeck pomalo iznenađujuće privolio Taisona te tako otvorio priču o odlascima. Činjenica da je Taison sličnog profila kao Willian, jedan od najpoželjnijih Rudara, ukrajinske je medije natjerala na zaključak da se sprema odlazak potonjeg. Ne skriva Andre Villas-Boas da bi ga rado vidio na White Hart Laneu, no Levy nudi 15 milijuna, a Šahtar se ne odriče Brazilca bez minimalno 20. Pet godina je Willian u Donjecku, gdje dominira kao jedan od najboljih igrača lige, i vjerojatno i sam želi odlazak i veći izazov.

David de Gea (Man. United; Španjolska)

Sir Alex Ferguson nije zadovoljan učinkom Davida de Gee, tako barem tvrde britanski mediji, koji su ujedno lansirali i priču o želji Real Madrida da dovede mladog Španjolca. Naravno, priča o zamjeni za Casillasa je bajka, no u slučaju da Ferguson zaista želi novog vratara, De Gein izbor biti će neki od najjačih klubova Primere. Navodno je Valdez spreman za odlazak za Nou Campa, i automatsko otvaranje peterca za De Geu.

Mario Balotelli (Man. City; Italija)

Roberto Mancini ga brani svim mogućim sredstvima, doduše i brani se od njega svim mogućim sredstvima s vremena na vrijeme. Talijan je veliki talent, nogometni znalac, moderni napadač, no u glavi ima malo toga korisnog, barem se tako ponaša, i pitanje je da li bi šeici odbili pravu ponudu za njega. Dugo se vrtjela priča o Milanu, a posljednjih dana se uključio i Napoli, no tamo vele da je 'situacija prekomplicirana'. Ništa čudno za Marija.


Fernando Llorente (Athletic Bilbao; Španjolska)

Sjedenje na klupi u Bilbau nikome ne odgovara, no u Athleticu tjeraju inat na svojoj najvećoj zvijezdi od prošle sezone. Priča je jednostavna - Fernando želi da ide, a to je i javno priznao, izbivši jedini adut kojeg je Athletic imao u pregovorima s drugim ekipama. Njegov ugovor istječe na ljeto i tada će sigurno na dalek put, vjerojatno prema Juventusu, no i dalje je moguće da netko ponudi bilo kakav novac za njega i da već ovog siječnja napusti Bilbao.

Luka Modrić (Real Madrid; Hrvatska)

Luka se nije pošteno ni adaptirao na Madrid, a na londonskim ulicama pojavili su se naslovi koji ga vraćaju u Englesku. Marcini čitatelji su ga proglasili najvećim promašajem prijelaznog roka, a to često skupo košta u Realu. Navodno je problem i činjenica da je bio Mourinhova želja, a Jose i njegovi potezi nemaju previše zaljubljenika na Santiago Bernabeu u posljednje vrijeme. Ipak, teško je vjerovati da bi se Modrić odlučio za novu selidbu nakon jedva šest mjeseci.

Javier Hernandez (Man. United; Meksiko)

Chicharito i dalje zabija, i to relativno redovno, s obzirom na to da je startao u tek 13 utakmica (12 golova), no Meksikanac je realno izbor iza Robina van Persieja, Waynea Rooneyja i Dannyja Welbecka, pa ne bi bilo čudno da ga Ferguson unovči. Navodno su u Atletico Madridu spremni dio novca kojeg bi eventualno zaradili na prodaju Adriana Lopeza i Falcaoa potrošiti na Hernandeza, a iskeširali bi 15 milijuna funti.

Paulinho (Corinthians; Brazil)

Ovaj defanzivni veznjak pod europske reflektore stigao je nakon sjajnih nastupa na klupskom SP u Yokohami, iako je za Brazil skupio osam nastupa. U Corinthiansu ima status heroja, legende i teško da će ga se Brazilci olako odreći. Pod olako mislimo na desetine milijuna razloga. Navodno ga u svojim redovima žele vidjeti u Unitedu, Chelseau, a najozbiljnije je zagrizao Inter, no ovaj dvadesetčetverogodišnjak uporno ponavlja da ostaje u Sao Paolu.

Falcao (Atletico Madrid, Kolumbija)

Treba li uopće trošiti riječi? Sjajni Kolumbijac lani je utrpao 24 prvenstvena gola i ulaganje Atletico Madrida, koji ga je otkupio od Porta, vratio kroz Europsku ligu i Superkup u kojem je potopio Chelsea. Ove sezone je skupio osamnaest golova u prvenstvu, dodao pet komada za reprezentaciju i postao daleko najpoželjniji igrač svijeta. To ga automatski svrstava i u kategoriju najskupljih, a takve mogu platiti tek nekolicina klubova na svijetu. Previše je spekulacija, najozbiljnije zvuče one o Chelseaju i PSG-u, no gdje god završi, bit će to vrlo vjerojatno najbolji posao godine.