LJUDI U CRNOM SU ZAKAZALI

Neki suci bi trebali suditi na plaži

23.06.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Na Svjetskom prvenstvu 2010. nekako se najmanje priča o nogometu. U prvom su planu afere u redovima francuske ili engleske reprezentacije, polarne hladnoće na utakmicama, nepredvidiva službena lopta i - loše suđenje!

'Ukoliko se nastavi dosadašnji trend, mi ćemo u finalu Svjetskog prvenstva 2010. na terenu vidjeti samo rezervne momčadi', kazao je o poplavi žutih i crvenih kartona na SP-u bivši brazilski nogometaš i najbolji strijelac Bundeslige Giovane Elber.

Prosječnom nogometnom fanu ovih dana glavom sigurno kolaju sljedeće misli: Jadno li je prvenstvo svijeta na kojem se najviše priča o hladnoći, službenoj lopti (jabulani) i - sudačkim greškama. I doista: dosad se tijekom prvog SP-a na afričkom tlu u najgoroj formi prezentiraju upravo tzv. djelitelji pravde.

'Razlika u kvaliteti sudaca pojedinih susreta je jednostavno prevelika. Pravila se ne poštuju dosljedno i jedinstveno. A to smo očekivali od sudaca!' Tim riječima neke svoje bivše kolege otvoreno je kritizirao raniji sudac s Fifine liste i trenutni šef sudačke komisije pri Njemačkom nogometnom savezu (DFB) Herbert Fandel.

Suci na plaži

Najveći problem sudaca na turniru, od kojih neki dolaze iz 'malih' nogometnih zemalja poput Malija ili Sejšela, očit je na prvi pogled: oni nemaju iskustva s utakmicama na ovako visokom nivou. Ti suci očito se nesigurno kreću na velikoj nogometnoj pozornici. Na prvenstvima Europe sude isključivo suci sa Staroga kontinenta, koji redovito imaju angažmane i u Ligi prvaka (Champions League), znači u natjecanju u kojem sudjeluju najbolje momčadi svijeta.

'Neki suci bi trebali suditi nogometne utakmice, a drugi bi trebali suditi na plaži', tako je srditi izbornik Švicarske Ottmar Hitzfeld prokomentirao (ne)kvalitetu suđenja saudijsko-arapskog 'čovjeka u crnom', Khalila Al Gamdija i popriličan broj kartona koje je on podijelio. Među njima je bio i crveni karton za Behramija, jedan od razloga švicarskog poraza (0:1) protiv Čilea. Švicarski tabloid Blick na naslovnici je bio nešto direktniji od Hitzfelda i suca je nazvao 'devom'.

Ironični komentari na račun sudaca SP-a stižu sa svih strana svijeta. Novozelandski kapetan Ryan Nelsen osvrnuo se na Fifinu tvrdnju da na Svjetskom prvenstvu sude najbolji djelitelji pravde: 'Ako su ovo najbolji suci, koje Fifa može ponuditi, ja uopće ne želim vidjeti one najgore.' A glavni tajnik DFB-a Wolfgang Niersbach u šali je dodao: 'Suci se razbacuju kartonima kao da je u tijeku ljetna rasprodaja.'

FIFA (naravno) šuti

Herbert Fandel svjestan je ipak da Fifa na Svjetsko prvenstvo ne može poslati isključivo suce iz Europe: 'Cilj bi trebao biti ujednačavanje kvalitete sudačkih dostignuća, bez obzira odakle oni dolazili. Znači transparentan sustav obrazovanja. I, naravno, nešto pomniji odabir sudaca koje se nominira za SP!'

Fifa zasad uopće ne reagira na diskusiju oko sudačkih promašaja. Pogotovo predsjednik Svjetske nogometne federacije Joseph Blatter ignorira ovaj problem. On je, naime, na prošlom SP-u 2006. u Njemačkoj javno kritizirao loše suce. A sad kao da ga je Zemlja progutala.

Jedini službeni komentar dao je (i izazvao salve smijeha prisutnih novinara) šef sudačke komisije Fife, Španjolac Jose Maria Garcia-Aranda: 'Na turniru smo vidjeli izvanredno suđenje!' O kojem li to samo turniru priča Garcia-Aranda?