lijepo i dostojanstveno

[FOTO] Neka od najvećih nogometnih imena bivše države došla u Sarajevo odati počast Ivici Osimu; Zvonimir Boban vrlo emotivan: Napravio je od nas...

14.05.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Ivica Osim, bivši igrač i trener te najveća legenda Željezničara, preminuo je 1. svibnja u austrijskom Grazu, u kojem je živio posljednjih godina. Ove subote održana je komemoracija za legendarnog igrača, potom i trenera

Na komemoraciji legendi bosanskohercegovačkog nogometa sudjeluju brojni sportaši iz bivše Jugoslavije, a prvi put u javnosti nakon očeve smrti se pojavio i Amar Osim koji je stigao sa sinom u sarajevsko Narodno kazalište.

Kako javljaju mediji iz BiH, u Narodno kazalište stigli su i Zvonimir Boban, Safet Sušić, Dragan Stojković, Vladimir Petković, Dušan Bajević, Srečko Katanec, Refik Šabanadžović, Radmilo Mihajlović, Blaž Slišković, Muhamed Konjić, Faruk Hadžibegić, Tomislav Ivković, Nijaz Merdanović, Mirsad Fazlagić, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Nikola Nikić, Zdenko Jelić, Mehmed Baždarević, Mehmed Janjoš, Predrag Pašić...

Također su stigli i Dino Merlin, Fadil Novalić, Kemal Kozarić, Vico Zeljković i brojni drugi gosti.

'Osim je bio veoma inteligentan čovjek, čovjek velikog srca, čovjek koji je ostavio dubok trag u našem nogometu. Njegove trenerske kvalitete i uloga izbornika je svima poznata. Ostavio je dubok trag u bivšoj zemlji i to svi poštujemo i cijenimo. Meni će ostati zaista u jednoj prelijepoj uspomeni. Sjetite se samo slike na Mundijalu protiv Italije kada sam postigao prvi gol protiv Italije, ja sam otrčao prema klupi i zagrlio ga onako iskreno, a i on mene. Ta slika dovoljno govori o našem odnosu', poručio je Dragan Stojković Piksi.

'Osim je ostavio dubok trag u nogometu na prostorima bivše Jugoslavije. Bio je poliglota, vrlo inteligentan i šarmantan, prihvaćen od masa. Ono što je bitno da se svugdje širom Jugoslavije osjećao kao kod kuće. Bio je narodski čovjek, a njegove trenerske kvalitete svi znamo, on je bio preteča modernog nogometa. Imao je veliko nogometno znanje i itekako ga je znao prenijeti na teren. Pamtit ću ga kao dobrog čovjeka i nekog od koga se moglo mnogo naučiti', rekao je Vladimir Petković prije ulaska u Narodno kazalište.

  • +13
Komemoracija za Ivicu Osima održana je u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

'Bio je sjajan igrač, veliki trener, ali je prije svega bio iznimno dobar čovjek, bio je naš čovjek. Ostao je čovjek raje. U svojoj poemi. Jedinstven. Ostao je takav, smiren. Svi imamo odgovornost da njegova djela i poruke žive i dalje. Bio mi je prvi trener u reprezentaciji Jugoslavije. Sve naše desetke učio je i naučio trčati. Napravio je od nas dobre ljude, velike profesionalce koji misle i na druge', rekao je u emotivnom obraćanju Zvonimir Boban, te nastavio.

'Čeferin je veliki poštovatelj Ivice Osima. Ivicu sam spominjao i s Wengerom. Molio me da vas pozdravim, da vam kažem da je Ivica bio briljantan. Mislio je da će vam značiti njegova poruka. Rekao je da je učio od njega iz njihovih malobrojnih razgovora. Švabo, hvala vam na svemu, neka vam je šefe laka sarajevska i bosanska zemlja', rekao je Boban.

Posebno je dirljiv bio govor slavnog bivšeg BiH reprezentativca Mehmeda Baždarevića, koji nije mogao zadržati suze.

'Imam veliku tremu, jer je riječ o čovjeku s kojim sam živio 40 godina. On je obilježio naše živote, karijere, svog Želju, ovaj grad i sve sredine u kojima je radio. Bio je veliki trener, otac i učitelj. Znao je stvoriti dobre nogometaše i ljude, vizionar ispred svog vremena. Nogometu je bio odan i vjeran, volio je nogomet i ljude. Hvala ti u ime svih nas. Nedostajat ćeš nam i počivaj u miru', kazao je kroz suze Baždarević.