Nije još gotovo

Dinamo još može do europskog proljeća: Evo što 'modrima' treba za još jedan veliki uspjeh u Europi

27.11.2019 u 09:33

Bionic
Reading

Dinamo još može do drugog uzastopnog proljeća u Europi, a iako je Europska liga izglednija, nije nemoguće ni da će 'modri' nastaviti dalje u Ligi prvaka

Dinamo je upisao svoj drugi poraz u skupini C Lige prvaka. Samo dva poraza u skupini elitnog natjecanja bi prije koju godinu bili razlog za veliko slavlje, ali Nenad Bjelica i njegova ekipa su nas ipak navikli na viši standard pa se sada od 'modrih' očekuje puno više.

Atalanta je slavila s 2:0 i tako zakomplicirala Dinamu put do novog europskog proljeća, drugog u nizu nakon skoro 50 godina zime. Manchester City je prvi s 11 bodova i oni su svoj posao napravili, nitko ih više ne može skinuti. Drugi je Šahtar sa šest bodova, pa Dinamo s pet i Atalanta je zadnja s četiri boda.

  • +13
Atalanta - Dinamo, 5. kolo Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ostaje još jedno kolo u kojem će se rasplesti konačni poredak u skupini i odlučiti tko ostaje u Europi i u kojem natjecanju. Dinamo na Maksimiru dočekuje Manchester City, a Šahtar u Harkivu Atalantu. Iako scenarij izgleda dosta crnije nego prije petog kola, ništa još nije izgubljeno za prvaka Hrvatske.

Pobjeda nad Cityjem uz malu pomoć Atalante osigurava Ligu prvaka

Najbolji scenarij, onaj o kojem sada sanjaju Dinamovi navijači i svi u klubu, bio bi onaj u kojem Dinamo na Maksimiru pobjeđuje Manchester City, a Šahtar i Atalanta remiziraju ili Talijani upišu tri boda. Zvuči ludo, ali City će doći s drugom ili trećom postavom, a u Ukrajini je sve moguće.

Ako se ostvari ovo 'Božićno čudo' City će ostati na 11 bodova, Dinamo će imati osam, Šahtar šest ili sedam, a Atalanta pet ili sedam bodova što znači da u Ligi prvaka ostaje Dinamo. Nešto lakše će, ipak, 'modri' ostati u drugom razredu Europe, Europskoj ligi.

Ako Šahtar pobijedi Atalantu, neovisno o rezultatu maksimirskog dvoboja, Dinamo ide u Europsku ligu. Dobar bi bio i remi u Ukrajini jer bi tako i s porazom od Cityja hrvatski prvak išao dalje zbog boljeg omjera protiv Atalante zahvaljujući visokoj domaćoj pobjedi protiv Talijana.

Najgori scenarij, onaj u kojem Dinamo ostaje bez Europe, dogodit će se ako Dinamo izgubi od Manchester Cityja, a Atalanta u isto vrijeme pobijedi Šahtar. City bi tada dalje prošao s 14 bodova, Atalanta bi imala sedam, Šahtar šest, a Dinamo pet. Čak i da 'modri' osvoje bod protiv Cityja u ovom scenariju dalje bi išao Šahtar zbog boljeg međusobnog omjera.

Nenad Bjelica svjestan je kiksa protiv Atalante, ali ne očajava.

'U svemu smo mogli biti bolji. Previše smo igrali na malom prostoru, previše smo gubili lopte i dozvolili protivniku da dođe u šanse. Nismo bili dovoljno brzi. Oni su bili bliže nama, bili su agresivniji od nas i zasluženo slavili. Mi moramo izvući pouke i pokušati biti bolji u idućim utakmicama', rekao je Bjelica nakon utakmice u Milanu pa dodao:

'Imamo dva tjedna do utakmice s Manchester Cityjem. Pripremit ćemo se i idemo na pobjedu!', najavio je Bjelica.

Skupina C
AtalantaDinamo Zagreb2:0
Manchester CityŠahtjor Donetsk1:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Manchester City532011
2.Šahtjor Donetsk51316
3.Dinamo Zagreb51225
4.Atalanta51134
Sljedeće utakmice
11.12.Šahtjor DonetskAtalanta
11.12.Dinamo ZagrebManchester City