NAJVIŠI SVJETSKI STANDARDI

Ne propustite sportski spektakl u Sinju, 12. prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke za osobe s i bez invaliditeta

24.06.2021 u 17:33

Bionic
Reading

Sinjsko gradsko kino, u subotu, 26. lipnja ove godine godine bit će poprište nesvakidašnjeg sportskog događaja. Naime, četvrtu godinu zaredom u Sinju se održava prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke za osobe s i bez invaliditeta, inače 12. prvenstvo RH od osnutka Saveza

U natjecateljski 'sušnoj' godini prvenstvo RH je natjecanje najviše razine na kojoj ove godine nastupa rekordan broj najboljih obarača iz dvadesetak hrvatskih klubova. Glavni organizator potpredsjednik Europskog i predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke, Aleksandar Jakovac, naglašava:

'Prvenstvo Hrvatske 2021 organizirano je po najvišim svjetskim standardima. I ove godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo testirat će se sportašice i sportaši na korištenje nedopuštenih sredstava u sportu te smo, kao novitet, ugostili međunarodne suce najviše razine, a koji će trojac 'dijeliti pravdu' kako bi prvenstvo prošlo u najboljem redu te kako bi pobijedili najbolji i isključivo čisti sportaši.

'U protekle četiri godine Sinj se nametnuo kao idealan Grad domaćin ovog viteškog sporta te je gostoprimstvo Sinjana iznad svih očekivanja', ističe Jakovac te dodaje kako je posjet publike i ove godine moguć, no uz vrlo striktne epidemiološke mjere.

Naime, bez covid potvrde ili važećeg PCR ili antigenskog testa neće biti moguća nazočnost publike u dvorani.

'Pozdravljamo sve mjere i epidemiološke okvire, nastavlja Jakovac, no žao nam je da većina mladih Sinjana koji nisu došli na red za cijepljenje ili nemaju financijskih sredstava kako bi se uoči natjecanja testirali, neće moći uživo pogledati ovu sportsku poslasticu.'

Prvenstvo Hrvatske 2021 će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku po sljedećim kategorijama:

  1. Juniori (16 godina) OPEN
  2. Juniori (18 godina) – 75,+75kg
  3. Žene –80kg
  4. Početnici – 85,85+kg (natjecatelji koji nisu nastupili do sada na profesionalnim turnirima)
  5. -75kg,85kg,95kg,105kg i +105kg
  6. Osobe s invaliditetom – sjedeće/stojeće (M/Ž)
  7. Open desna (8 najboljih iz svih težinskih kategorija)

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine te je iste godine pristupio te postao punopravni član Europskog i svjetskog Armwrestling saveza. Od 2018. godine isti je punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora te od 2019. godine punopravni član Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Od natjecatelja koji će nastupiti izdvojili bismo:

Josip Poleš (44 godina, 115 kg) – Brnaze, Hrvatska

Gorostas iz Sinjske krajine. Višestruki prvak Hrvatske u super teškoj kategoriji. Visina 207 cm, tjelesna masa 120 kg. Među najvećim dlanovima obaranja. U prilog tezi kako je dosta toga u genetici, govori i podatak kako Josip dolazi iz obitelji u kojoj je jedan od sitnije braće, a za ujka Ivana Ivkovića legenda kaže kako se taj 10-erostruki prvak SAD-a u hrvanju, 30-tih godina prošloga stoljeća jedini smio pohrvati s legendarnim All Caponeom čiji je bio znanac dok je živio u Chicagu.

'Vraćam titulu u Sinj, tamo gdje i pripada.'

Ivo Križan (37 godina, 105 kg) – Dugo Selo, Hrvatska

Jedan od ponajboljih hrvatskih obarača te višestruki prvak Hrvatske u najtežoj kategoriji na desnu ruku.

'Samo vidim zlato, ništa ispod od toga ne dolazi u obzir. Prošlogodišnje srebro bila je generalna proba poslije ozljede tetiva te uvertira za ono što slijedi ove subote u Sinju.'

Andrija Šimić (26 godina, 115 kg) – Lički Osik, Hrvatska

Prošlogodišnji prvak apsolutne kategorije na obje ruke. Osvajač 5. mjesta na svjetskom prvenstvu.

'Nisu spremni za ono što dolazi!'

Dean Lenče (29 godina, 105 kg) – Daruvar, Hrvatska

Nekadašnji vladar apsolutne kategorije vraća se u igru te želi pomrsiti račune favoritima.

'Ove godine dobar, iduće izvrstan!'