NEREDI, PRIJETNJE, PROSVJEDI

Navijačko ludilo zahvatilo cijelu Europu

14.03.2011 u 12:44

Bionic
Reading

Bio je to još jedan vikend u kojem su se neke nogometne utakmice našle u sjeni huligana. Nereda je bilo u Sloveniji i Belgiji, a bilo je vruće i u Francuskoj te Hrvatskoj

U Ljubljani je bio na rasporedu 104. veliki derbi Olimpije i Maribora. Igra nije oduševila, nije bilo golova pa su navijači obje momčadi lako iskočili u prvi plan. Uz uobičajen repertoar uvreda, pred kraj prvog dijela susret je morao biti prekinut. Razlog nije bila samo pirotehnika, nego i to što su domaći Green Dragonsi provalili na travnjak te provocirali gostujuće navijače, Viole. Sve je trajalo nekoliko minuta dok policija nije smirila usijane glave i vratila ih na tribine.

Još luđe je bilo na okršaju Charleroija i Standarda iz Liegea (0:2) u Belgiji. Prvo su gostujući navijači bakljama gađali domaćeg golmana Rioua pa su ih morali smirivati nogometaši Standarda. Nešto kasnije svoj 'šou' su počele pristalice Charleroija izazvavši prekid zbog ubacivanja teniskih loptica na travnjak, a zatim se desetak domaćih huligana pokušalo probiti na teren nakon što su potrgali željeznu ogradu. Policija je imala pune ruke posla da bi spriječila invaziju na teren i osigurala uvjete da se susret završi.

U Parizu je održan prosvjedni marš navijača PSG-a koji se žale na loš tretman i drakonske mjere koje su usmjerene protiv njih. Većih izgreda nije bilo, osim uobičajenog paljenja baklja, ali je atmosfera bila naelektrizirana te je policija bila u stanju pripravnosti.

Ni Hrvatska nije bila lišena ružnih scena. Navijači Istre 1961, Demoni, prvo su vrijeđali upravu i igrače na susretu sa Šibenikom (gosti su pobijedili 4:1), zatim su napustili stadion prije završetka dvoboja te čekali igrače i čelnike da bi im objasnili razloge loših nastupa pulskog prvoligaša. Bilo je povišenih glasova, ne i fizičkih obračuna, ali je prijetnja ostala 'visjeti u zraku'.

I tako ne prođe nijedan vikend, a da iz jednog dijela Europe ne dolaze fotografije i videosnimke nezadovoljnih navijača i onih koji se tako ne mogu zvati. Europski nogomet je u sve većim problemima, a utakmice polako izgledaju kao ratne zone.

Nastradao je i golman Charleroija