LOŠA ORGANIZACIJA

Navijački stampedo u JAR-u, policija nemoćna

06.06.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Na prijateljskoj utakmici između Nigerije i Sjeverne Koreje (3:1) dogodila su se stampeda u kojima je ozlijeđeno više navijača i policajaca

Loše vijesti dolaze iz Južnoafričke Republike. U predgrađu Johannesburga igrao se pripremni susret sudionika Svjetskog prvenstva. No umjesto da se piše o nogometu, strani novinari izvještavaju o lošoj organizaciji zbog koje ima na desetke ozlijeđenih. Nitko nije smrtno stradao, ali jedan policajac se u bolnici bori za život.

Na stadion Makhulong, kapaciteta deset tisuća mjesta, policija je otvorila vrata, a ljudi su pohrlili na tribine. Bila je prevelika navala zainteresiranih i čuvari reda su pokušali zatvoriti vrata kako bi se situacija smirila. To im je samo na trenutak uspjelo, A kada su vrata drugi put otvorena masa ljudi, od kojih je većina imala obilježja nigerijske reprezentacije, krenula je još silovitije i pregazila policiju, a pod nogama gomile su završili i neki navijači.

Drugi stampedo se dogodio također na ulazu u stadion, za vrijeme intoniranja himni Nigerije i Sjeverne Koreje, a igrači jedne i druge reprezentacije nisu imali pojma što se događa.

Golove za Nigeriju postigli su Yakubu Aiyegbeni (17), Victor Obinna (62-11m) i Obafemi Martins (90), dok je strijelac za Koreju bio Jong Tea-Se (61). Sjeverna Koreja je od 77. minute igrala bez isključenog Jong Hyok Cha.