GLAS RAZUMA

'Navijači, klonite se provokacija, sukoba i nereda'

04.10.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Iz Kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije Uvijek vjerni poslali su hvalevrijedno priopćenje uoči gostovanja u Ateni. Naime, zbog nekorektnosti domaćina, našim je navijačima pripalo tek 600 ulaznica, ali vjeruje se da bi se u Ateni mogao pojaviti znatno veći broj naših navijača

Priopćenje Kluba navijača Uvijek vjerni prenosimo u cjelosti.

Navijačka udruga Uvijek vjerni želi ovim pismom upozoriti sve hrvatske navijače koji se spremaju na putovanje u Atenu i Pirej gdje naša nacionalna vrsta u petak 7. listopada igra bitnu kvalifikacijsku utakmicu protiv Grčke - da se klone svih provokacija, sukoba i nereda.

Ne sumnjamo da će provokacija biti, uostalom već ih i ima. Jer, kako drugačije protumačiti činjenicu da je Grčki nogometni savez za naše navijače namijenio samo 600 ulaznica, iako sektor za gostujuće navijače na pirejskom stadionu Karaikaskaki broji čak 1300 sjedalica.

Baš se u tom nesrazmjeru između prodanih ulaznica za hrvatske navijače i mjesta koja su inače predviđena za gostujuće pristalice da naslutiti kako je svaki možebitni incident sa sudjelovanjem hrvatskih navijača voda na mlin Grka. S time da Grci sa umanjenim kontigentom za hrvatske navijače upravo na to i računaju.

U Grčkoj će se sigurno pojaviti i određeni broj naših navijača bez ulaznica i oni mogu biti izloženi pritisku i incidentima, što onda potezu Grčkog saveza da sreže broj ulaznica za naše navijače daje i dodatnu, ne baš korektnu, dimenziju.


Zato kao navijači koji bezrezervno podržavaju hrvatsku reprezentaciju usrdno molimo sve hrvatske navijače da se u Grčkoj ponašaju sportski, pristojno i dostojanstveno, da izbjegavaju provokacije, ali i da sami ne provociraju.

U navijačkim prepucavanjima često se ide predaleko, pa tako ističemo da, iako znamo da ćemo biti žrtve grčkih provokacija, sami ne želimo provocirati. U svezi toga posebno upozoravamo hrvatske navijače da ne provociraju prema grčkim navijačima sa makedonskom zastavom, kao da se u verbalnoj, uličnoj i stadionskoj, komunikaciji klone te teme.

Upozoravamo, nadalje, sve naše navijače da ne hodaju Atenom i Pirejom samostalno sa znakovljem i simbolima hrvatske reprezentacije. Zbog gospodarske situacije u Grčkoj stanje u toj zemlji je veoma napeto, organi sigurnosti su prezaposleni zbog silnih prosvjeda i štrajkova, pa i nereda, te će zaštita naših navijača u takvim situacijama biti upitna.

Savjetujemo da se naši navijači drže preporuka organizatora putovanja, te da zajedno organizirano krenu prema stadionu, kako je već određeno.

Ova utakmica silno je bitna za našu reprezentaciju i u ovoj utakmici hrvatski navijači svojim zrelim i odgovornim ponašanjem mogu pomoći našoj momčadi. Držimo se zajedno i budimo uz našu reprezentaciju u svim trenucima. Ne dozvolimo da nas bilo kakve provokacije udalje od tog cilja.