eksperiment na stadionu

Navijači će poslužiti kao pokusni kunići? Nizozemci će pustiti gledatelje na utakmicu kvalifikacija za SP 2022. protiv Latvije, ali...

17.03.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Iz Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) potvrdili su kako će na utakmici kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine između Nizozemske i Latvije, 27. ožujka u Amsterdamu na Johan Cruijff Areni prisustvovati do 5000 gledatelja

Ne bi tu bilo ništa čudnog da nema još uvijek aktualne pandemije koronavirusa i da praktički nigdje u Europi navijači ne mogu na sportske događaje. Dvorane i stadioni zjape prazni, no Nizozemci su otkrili kako će baš ova utakmica poslužiti za proučavanje različitih epidemioloških mjera, među kojima i brzo testiranje na koronavirus, kao i korištenje aplikacije za pametne telefone, koja pokazuje negativan rezultat testa.

Hm, navijači dakle postaju pokusni kunići? Čini se kako je to jedino logično objašnjenje u trenutku kad je najveći dio Europe doslovno zatvoren, u nekim je državama sreća ako možeš do dućana, nitko niti ne razmišlja o navijačima na tribinama sportskih borilišta. Osim ako nije u pitanju eksperiment za 'plemeniti cilj'.

'Povoljni rezultati ovog istraživanja mogli bi ubrzati proces otvaranja stadiona u završnoj fazi ove sezone, ali i za utakmice Europskog prvenstva', poručili su iz KNVB-a.

Navijači će biti podijeljeni u nekoliko 'balona' na stadionu, tako da istraživači mogu proučavati efekte različitih faktora, poput rasporeda sjedenja.

Jedan od 'balona' bit će i znanstveno-istraživački projekt aerosola i COVID-19 pod vodstvom Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu. Istražuju se struktura koncentracija aerosola na stadionu i učinkovitost mjera za smanjenje koncentracija aerosola.

Dosad je ovaj pilot projekt proveden na nekoliko konferencija, kazališnoj predstavi, koncertnom i plesnom događaju u dvorani, kao i na dvije utakmice druge nizozemske lige. Sraz Nizozemske i Latvije bit će treća nogometna utakmica koja se istražuje.

U skupini G s Nizozemskom i Latvijom su još Turska, Norveška, Crna Gora i Gibraltar.