WIKILEAKS I SRPSKI NOGOMET

'Navijače se koristi za pranje novca, reket i dilanje droge'

04.09.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Nakon što je bugarski nogomet dobio 'crveni karton' zbog povezanosti s mafijom, WikiLeaks je u petak objavio da su i u srpske nogometne klubove, Partizan i Crvenu zvezdu, mafijaški bosovi duboko zagazili

U objavljenim bilješkama navodi se da su klubovi navijača ova dva tima otvorena vrata organiziranom kriminalu koji preko njih pere novac, provodi reket i trguje drogom. Pojedine navijačke skupine etiketirane su kao ultranacionalističke, homofobne i ksenofobne. U bilješkama stoji da srpska vlada priznaje povezanost između huliganskog ponašanja navijača i organiziranog kriminala, no ocijenjeno je da ne čini dovoljno da se razbije veza između sporta i podzemlja.

Goran Vesić, član upravnog odbora Crvene zvezde, rekao je 8. listopada da su kriminalne aktivnosti u srpskom nogometu u cijelosti usmjerena na klubove navijača te da ih nema unutar samih nogometnih klubova, stoji u bilješkama koje je objavio WikiLeaks. Vesić je neke klubove navijača nazvao 'izoliranim centrima moći, na čijem su čelu zvijeri koje su počinila nasilja i zločine'.

Za nasilje krivi nedostatak morala kod srpske mladeži, te dodaje da neuspjeh vlade da kazni huligane dodatno potiče nasilje. Vesić je podsjetio da Srbija ima zakon protiv nasilja navijača- huligana, koji je rađen po uzoru na engleski model, no vlasti ga ne provode. Budući da uprave klubova ne mogu same kontrolirati skupine navijača, pojedini menadžeri klubova i igrači žive pod konstantnim prijetnjama te su izloženi zastrašivanju, tvrdi Vesić.

Insajder (1. dio) - emisija koja govori o nemoći srpske države

KRIMINALCI U ULOZI MENADŽERA

U bilješkama se navodi da su u ulozi menadžera igrača nerijetko i kriminalne organizacije koje isisavaju novac iz klubova te imaju koristi od ugovora o prodaji igrača, tvrde Vesić i policijski izvori. Ističe se da se, po nalogu menadžera, rade unosne financijske malverzacije s plaćama i transferima igrača, a novac se preusmjerava na račune fiktivnih tvrtki u Srbiji.

Policija je vrlo sumnjičava i po pitanju financijske potpore pojedinih investitora u oba srpska nogometna kluba kojima je nekim čudom pošlo za rukom da u posljednjih par godina steknu ogromna bogatstva čiji su izvori nedefinirani. Unatoč mnogobrojnim direktnim optužbama, srpskim vlastima još uvijek nedostaje dokaza da povežu rukovodstva nogometnih klubova s organiziranim kriminalom, tvrde izvori iz američkog veleposlanstva u Beogradu.

NAVIJAČKE VOĐE POD ZAŠTITOM MAFIJE

Slobodan Georgijev, novinar koji je pratio djelatnosti klubova navijača Partizana i Crvene zvezde, rekao je da su pojedini navijači izravno povezani s organiziranim kriminalom, no dodao je da su broj takvih igrača, kao i njihove aktivnosti, mnogo manjih razmjera no što se navodi u medijima. Georgijev tvrdi da u klubovima navijača djeluju dvije vrste kriminalaca – vođe i sljedbenici. Vođe štiti mafija te oni imaju velik utjecaj i moć u klubovima čiji su navijači. Oni organiziraju kriminalne aktivnosti koje potom, po njihovom nalogu, u djelo provode mladi navijači - sljedbenici, a to su većinom tinejdžeri. Dok Georgijev tvrdi da klubovi navijača nemaju direktne veze s političkim skupinama ni sa strankama te da političke ideologije nisu uočljive, od ustavnog suda Srbije zatraženo je da zabrani nekoliko nogometnih navijačkih skupina zbog otvorenog širenja mržnje.

Insajder (2. dio) - emisija koja govori o nemoći srpske države

HOMOFOBIJA, KSENOFOBIJA I ULTRANACIONALIZAM

Zamjenik javnog tužitelja Srbije, Jovan Krstić, rekao je 22. listopada da je od ustavnog suda Srbije zatražio da zabrani nekoliko nogometnih navijačkih skupina zbog širenja mržnje. Neke od navijačkih skupina etiketirane su kao homofobne, ksenofobne i ultranacionalističke, što je prijetnja političkom i ustavnom poretku Srbije. Dodao je da se mnogim navijačkim klubovima koriste političke ličnosti desničarske i ultranacionalističke orijentacije te je optužio uprave klubova da su društveno neodgovorne jer toleriraju takve skupine.

Vladini dužnosnici su potvrdili da postoji povezanost između navijačkih skupina i kriminala. Tomo Zorić, glasnogovornik Državnog odvjetništva Srbije, rekao je da su nastojanja vlade da zabrani pojedine navijačke skupine te procesuira huligane prvi korak u čišćenju klubova. Navodi se da će sljedeći korak biti pronalaženje dokaza da postoji povezanost između organiziranog kriminala, navijačkih skupina i nogometnih klubova. Nakon toga slijedi progon pojedinaca te na posljetku privatizacija klubova Crvena zvezda i Partizan, kako bi se eliminirala kaotična vlasnička struktura tih dvaju klubova.

PREDSTAVNICI U SKUPŠTINAMA PARAVAN ZA MAFIJU

Iako su krajem listopada, kada je, prema novom Statutu, Crvena zvezda postala vlasništvo svojih članova, iz tog kluba poručili su da je riječ o revolucionarnom potezu te da je Zvezda sada organizirana po uzoru na španjolski Real i Barcelonu, portugalsku Benficu i njemački Schalke, u bilješkama koje je objavio WikiLeaks navodi se da je vladajuća struktura najvećih srpskih nogometnih klubova glomazna i zastarjela. Ističe se da se klubovima upravlja prema modelu zakona bivše SFRJ iz 1945. te da to omogućava navijačima koji su članovi kluba da glasaju i direktno biraju predsjednika kluba i zastupnike u skupštini kluba.

U bilješkama se navodi da nijedan srpski nogometni klub nema učinkovite strukture kontrole svog članstva, što stvara idealne uvjete za mutne poslove pojedinaca te omogućava klubovima navijača da kontroliraju izbore za skupštinu i upravni odbor, čime je pak onemogućeno samostalno djelovanje uprave.

MRAČNA VEZA GROBARA I DELIJA S PODZEMLJEM

U središtu pozornosti svjetske javnosti srpski su se nogometni navijači našli nakon tragične smrti mladog francuskog navijača Bricea Tatona. Mladića su 17. rujna 2009, prije utakmice Partizan - Toulousea, u poznatom beogradskom baru brutalno pretukli srpski nogometni huligani te je, nakon 12 dana borbe za život, podlegao ozljedama.

Srpske su vlasti tada oštro osudile nasilje, no činjenica je da je premlaćivanje mladog francuskog navijača bilo samo posljednje u crnom nizu nasilničkih napada i kriminalnih aktivnosti iza kojih stoje članovi nogometnih navijačkih skupina Crvene zvezde i Partizana. Od srpskih je vlasti stoga odmah zatraženo da se ozbiljno preispita mračna veza između ta dva srpska nogometna kluba i njihovih navijača s organiziranim kriminalom.

Prema bilješkama koje je objavio WikiLeaks, vladini dužnosnici sumnjaju da Grobari i Delije nisu uključeni samo u nasilje protiv navijača drugih klubova i policije, pa čak i protiv igrača i trenera svojih klubova, već da se bave i pranjem novca, reketom i dilanjem droge.

Insajder (2. dio) - emisija koja govori o nemoći srpske države

POLICIJA I KLUBOVI PRIMAJU NOVAC OD TAJKUNA

Milan Popović, novinar RTS-a, također tvrdi da vođe kriminalnih skupina koriste klubove navijača za provođenje reketa te dilanje droge. Tvrdi i da policija, kao ni rukovodstva nogometnih klubova ne čine baš ništa da se kriminal zaustavi jer i sami imaju financijsku korist od tajkuna i pojedinih političkih interesnih skupina. Popović je rekao i da su mnogi navijači danas razočarani jer su protestirali protiv Miloševićevog režima te sada ne mogu razumjeti zašto su se trenutna vlada i policija okrenule protiv njih. Oni, naime, vjeruju da je njihov doprinos u prosvjedima 2000. godine uvelike pomogao današnjim aktualnim političarima da dođu na vlast, te se stoga osjećaju izdano.

ARKAN REGRUTIRAO NAVIJAČE U TIGROVE

U bilješkama se navodi da postoje dugogodišnje tvrdnje da su predstavnici u Skupštinama Partizana i Crvene zvezde paravan za mafiju te da postoje mračne veze između pojedinaca iz klubova navijača s mafijašima i ratnim zločincima. Kao primjer spomenut je i pokojni Željko Ražnjatović Arkan koji je, kako se navodi, koristio navijačke klubove Crvene zvezde i Partizana kao plodan teren za regrutiranje pripadnika u svoju paravojnu policiju koja je odgovorna za brojne zločine počinjene 90-ih godina u Hrvatskoj i BiH.

NAVIJAČKO-MAFIJAŠKA SPREGA NARUŠILA IMIDŽ

Iako srpska vlada priznaje povezanost između huliganskog ponašanja u sportskim klubovima i organiziranog kriminala, nije učinjeno dovoljno u konkretnom suočavanju s problemom. Vlada treba riješiti taj problem, ako ne iz drugog razloga, onda zbog toga da popravi imidž Srbije u svijetu koji si jedna zemlja, koja se želi približiti Europi, ne može priuštiti. Bez konkretnih daljnjih planova, osim prijedloga ustavnom sudu da zabrani huliganske navijačke skupine, vjerujemo da srpska vlada neće u skoro vrijeme prekinuti vezu između sporta i organiziranog kriminala, navodi se u bilješkama koje je objavio WikiLeaks.