živa je i zdrava, ali...

Napokon su iz Kine stigle dobre vijesti vezane uz tenisačicu Peng Shuai; predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora razgovarao je s njom...

21.11.2021 u 18:27

Bionic
Reading

Kineska tenisačica Peng Shaui je sigurna i dobro je, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nakon što je predsjednik MOO-a Thomas Bach obavio videopoziv s tenisačicom koja je nestala nakon što je optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos

U priopćenju MOO-a navodi se kako je predsjednik Thomas Bach više od pola sata razgovarao sa Shuai Peng nakon njezine gotovo trotjedne javne odsutnosti.

'Objasnila je da je sigurna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali bi htjela da se njezina privatnost poštuje u ovom trenutku', stoji u priopćenju MOO-a.

'Zato sada radije provodi vrijeme s prijateljima i obitelji. Ipak, nastavit će se baviti tenisom, sportom koji toliko voli', dodali su iz MOO-a.

Podsjetimo, ranije ovoga mjeseca 35-godišnja Shuai, jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda, napisala je na društvenim mrežama da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli 'natjerao na seks'. Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos.

Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve inkriminirajuće dokaze o optužbama protiv utjecajnog člana kineske vlade, a Peng je od tada nestala. Ni Zhang ni kineska vlada nisu komentirali njezine navode.

Kineska tenisačica Peng Shuai se pojavila nakon nestanka Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Svjetska teniska zajednica izrazila je zabrinutost zbog situacije kineske tenisačice, a vodstvo WTA pozvalo je da se tvrdnje 35-godišnje tenisačice istraže 'potpuno, pošteno, transparentno i bez cenzure'.

Francuski ministar vanjskih poslova pozvao je kineske vlasti da razjasne cijelu situaciju, a Sjedinjene Države i Britanija također su pozvale Kinu da dostavi dokaze o njezinom stanju.

Međunarodne skupine za ljudska prava čak su pozvale na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u veljači zbog kineskog stanja ljudskih prava.