PREVIŠE POZORNOSTI

Napokon se oglasio i liječnik iz Pariza kojem su u najvećoj tajnosti dovozili Michaela Schumachera

01.10.2019 u 07:01

Bionic
Reading

Nedavno se otkrilo da se Michael Schumacher povremeno liječi u francuskoj bolnici Georges Pompidou gdje je u rukama Philippea Menaschea, a sada se oglasio i taj poznati doktor

Legendarni njemački vozač Formule 1 Michael Schumacher (50) teško je ozlijedio glavu 29. prosinca 2013. Jedva je preživio težak pad na francuskom skijalištu prije gotovo šest godina godina, bio je u komi, a posljedice osjeća i danas.

Francuski Le Parisien objavio je kako je Michael Schumacher helikopterom dolazio iz Geneve u Pariz, točnije u bolnicu Georges-Pompidou gdje je bio podvrgnut specijalnoj terapiji matičnim stanicama, a da je brigu o njemu vodio Philippe Menashce kojeg smatraju jednim od vodećih svjetskih stručnjaka u toj oblasti.

I on se napokon oglasio kako bi zaustavio glasine i napise medija...

'Nisam čarobnjak i ne radim čuda. Moj tim i ja ne eksperimentiramo, taj termin za nas ne postoji i ne odgovara onome što medicina zapravo jest. Dogodila se eksplozija pozornosti nakon medijskih napisa, ali situacija se normalizirala. Puno smo napredovali u zadnjih 20 godina, ali i dalje znamo malo o stem ćelijama', rekao je Menasche za španjolsku Marcu, ali o zdravstvenom stanju Michaela Schumachera nije rekao ništa.

  • +8
Njemački vozač Michael Schumacher Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Inače, o ovakvoj vrsti liječenja govorili su i neki drugi zananstvenici, a njihove riječi nisu optimistične.

'Ne postoje znanstveni dokazi da je taj tretman učinkovit. Medijski napisi samo potiču lažne nade i zavaraju obitelji pacijenata. Dobila sam dva poziva od rodbine pacijenta koji su željeli da im se djeci omogući pristup istoj terapiji koja se provodi kod Schumachera. Morala sam im objašnjavati da ne znamo ništa o tom liječenju', rekla je Matilde Leonardi, neurologinja i direktorica istraživačkog centra Coma te talijanskog istraživačkog odjela centra za suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pri Nacionalnom neurološkom institutu Carlo Besta.