Kontroverzni Savvidis

Napokon određena kazna vlasniku PAOK-a zbog mahanja pištoljem pred sucem i igračima

29.03.2018 u 12:52

Bionic
Reading

Kontroverzni predsjednik PAOK-a Ivan Savvidis, koji je pred sucima posegnuo za pištoljem, dobio je trogodišnju zabranu rada u grčkom nogometu te novčanu kaznu

Zbog incidenta na utakmici protiv AEK-a solunskom klubu PAOK-u oduzeta su tri boda, a disciplinska komisija grčke nogometne Superlige kaznila je vlasnika PAOK-a Savidisa - osim zabrane ulaska na sve stadione - i novčano sa 100.000 eura.

No, ovo je prvostupanjska odluka i svi kažnjeni će imati pravo žalbe.

Podsjetimo, incident se dogodio sredinom ožujka u Solunu u posljednjim trenucima utakmice između PAOK-a i AEK-a kada je sudac priznao, a potom poništio pogodak domaćeg sastava.

Igrači PAOK-a i stručni stožer žestoko su prosvjedovali, a na teren je utrčao i vlasnik kluba Ivan Savvidis koji je za pojasom imao pištolj. U njegovoj pratnji bili su tjelohranitelji, ali i predsjednik kluba, inače bivši slovački sudac Luboš Michel.

'Gotov si', vikali su Savvidis i Michel sucu koji je zbog prijetnji prekinuo utakmicu. Uplašeni igrači AEK-a pobjegli su u svlačionicu, no zanimljivo je to da je sudac naknadno priznao pogodak.

Kasnije je utakmica registrirana službenim rezultatom 3:0 u korist AEK-a koji se tako našao na korak od titule prvaka. S druge strane PAOK je kažnjen s minus tri boda te još dva za sljedeću sezonu, a uz to su dobili kaznu od tri utakmice bez gledatelja te novčanom kaznom od 63.000 eura.

Zbog ovog incidenta grčka Vlada je na nekoliko tjedana prekinula nogometno prvenstvo, a nakon ove kazne – za koju mnogi misle kako je preblaga – nadaju se kako se nešto slično više nikada neće dogoditi.

No,s druge strane jasno je kako je kako čovjek za kojeg se kaže kako drži 'pola Soluna' ima veze svugdje.

Punog imena Ivan Ignatjević Savvidis rođen je 1959. godine u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji. Prema Forbesu, težak je 750 milijuna dolara i zauzima 30. mjesto među najbogatijim Rusima. Ali on je zapravo - Grk. Život ovog milijardera je od malih nogu bio veoma uzbudljiv - s 14 godina je pobjegao od kuće u Rostov i preživljavao tako što je uzgajao duhan. Preko dana je motao cigarete, a noću učio za ispite. Nekoliko desetljeća kasnije postao je doktor znanosti, ali i - najveći ruski prerađivač duhana!

Njegova firma Donskoj Tabak godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta - svaka deseta kutija koju popuše Rusi dolazi iz njegove tvornice. Nema sumnje da je Savvidis do velikog kapitala došao svojim umijećem. No na njegovo bogatstvo, ali i status u društvu, itekako je utjecalo prijateljstvo s Vladimirom Putinom.