Vode 3-1 protiv miamija

Nakon ovih nevjerojatnih podataka o LeBronu Jamesu te rekorda koje je postavio ova emocijama nabijena utakmica Lakersa ući će u povijest NBA lige

09.10.2020 u 09:21

Bionic
Reading

Finalna serija košarkaške NBA lige između Los Angeles Lakersa i Miami Heata (Arenasport 1, MAXtv - 3 h), pretvorila se u seriju u kojoj LeBron James, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, ruši rekorde što su donedavno bili nedostižni. A uz to je postavio neke rekorde koji još jako, jako dugo neće biti oboreni

Nakon sezone u kojoj je 35-godišnji LeBron James vodio Lakerse do najboljeg omjera pobjeda i poraza, sezone u kojoj je bio najbolji asistent lige (po mnogima je trebao biti MVP, ali je bio drugi u glasanju, op.a.), sada je u misiji da momčad iz Los Angelesa pobjedom u petoj utakmici finalne serije protiv Miami Heata odvede do ukupno 17. titule NBA prvaka, čime bi se na vječnoj ljestvici poravnali s Boston Celticsima.

LeBronu bi to bio četvrti šampionski NBA prsten, a novinar ESPN-a izvukao je nekoliko rekorda koje je već oborio i još će ih 'podebljati', neke koje će na današnjoj utakmici oboriti (Arenasport 1, MAXtv – u 3 sata ujutro s petka na subotu), a izvukao je i nekoliko nevjerojatnih podataka. Definitivno će to biti utakmica koja se ne propušta jer će biti posebna iz više razloga.

A jedan od glavnih jest činjenica kako će Lakersi igrati petu utakmicu (vode 3-1 u seriji koja se igra na četiri pobjede, op.a.) u posebno dizajniranim dresovima posvećenim preminuloj legendi kluba Kobeu Bryantu. Ako noćas osvoje naslov, to će biti posebno emotivan trenutak za LeBrona Jamesa, igrača koji je cijelu sezonu bio u misiji da donese titulu u L.A.-u, a uz to odlučio ju je posvetiti Kobeu, legendi Lakersa kojoj je klub umirovio oba dresa (8 i 24) u kojima je igrao 20 sezona za njih.

Uživajte u sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte OVDJE više informacija o MAXtv-u.

Broj odigranih utakmica u play-offu: 259

Noćašnja utakmica (Game 5) između Los Angeles Lakersa i Miami Heata za LeBrona Jamesa bit će ukupno 259., čime će se na vječnoj ljestvici poravnati s rekorderom Derekom Fisherom.

Broj propuštenih utakmica u play-offu: 0

Zvuči nestvarno, ali od travnja 2006., kada je James s Clevelandom igrao svoj prvi play-off, nikada nije propustio play-off utakmicu. Nema te ozljede koja ga je mogla zaustaviti! Ako to stavimo u kontekst nekih velikana koje su ozljede zaustavile u finalnim serijama, kao što su Kevin Durant i Klay Thompson ili ove godine Goran Dragić i Bam Adebayo, ovaj podatak zvuči još impresivnije.

Najviše odigranih play-off utakmica u nizu

Uz podatak kako LeBron James nikada u karijeri nije propustio play-off utakmicu, jasno je da je on apsolutni rekorder po odigranim play-off utakmicama u nizu. Odavno je daleko pobjegao velikanima kao što su John Stockton (182) ili Michael Jordan (179), a od aktivnih igrača najbliži mu je James Harden sa 128.

  • LeBron James: 258
  • John Stockton: 182
  • Michael Jordan: 179
  • Wilt Chamberlain: 160

Broj odigranih minuta u play-offu: 10.728

I u ovoj kategoriji LeBron je uvjerljivo prvi. Od aktivnih igrača najbliži mu je Kevin Durant s 5598 odigranih minuta, a uz njih od aktivnih igrača jedino još Andre Iguodala, trenutačno igrač Miamija, ima odigrano više od 5000 minuta u play-offu.

Najviše koševa u povijesti play-offa: 7423

Već neko vrijeme LeBron je na vrhu ove kategorije, a s obzirom na to da odlazak u mirovinu još nije na vidiku, vjerojatno će još 'podebljati' svoj učinak. Uostalom, podatak kako je LeBron jedini igrač u povijesti NBA lige s više od 6000 koševa sve govori. Od aktivnih igrača najbliže mu je Kevin Durant s 4043 poena.