SPRIJEČENA TRAGEDIJA

Nakon dvadeset godina otkrivena strašna tajna

19.07.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Dvadeset godina nakon Olimpijskih igara u Barceloni na vidjelo je izašao dosad nepoznati i prilično zastrašujući podatak - baskijska teroristička organizacija ETA planirala je dići u zrak Palau Sant Jordi

Otkrio je to tadašnji državni tajnik za sigurnost Rafael Vera, potvrdivši da je na krovu najveće sportske dvorane u Barceloni, pronađena eksplozivna naprava s mjeračem vremena, programirana da eksplodira kad već Olimpijske igre budu u tijeku.

Kako je dvorana Sant Jordi smještena na brdu Montjuïc na kojem je bio još niz olimpijskih borilišta, uključujući i Olimpijski stadion, broj žrtava i ukupna šteta bi vjerojatno bili enormni. Srećom, bomba je otkrivena i deaktivirana na vrijeme i svijet o tome dva desetljeća nije znao ništa.
Vera je otkrio još jednu zanimljivost. Američka obavještajna agencija CIA bila je vrlo zabrinuta za sigurnost i odlučila je Španjolcima postaviti izazov.

Poslala je petoricu svojih agenata da ilegalno uđu u zemlju, a španjolska policija ih je morala pronaći i prije no što dođu do Barcelone. Potvrdili su Španjolci pritom da su na visini zadatka: na vrijeme su uhitili svu petoricu 'uljeza'.

Inače, u spomenutoj dvorani Palau Sant Jordi na Igrama u Barceloni vrhunac su bila finala u gimnastici, rukometu i odbojci.