SRAM VAS BILO

Najveći prevaranti u sportskoj povijesti

19.10.2009 u 18:53

Bionic
Reading

Engleski The Sun izabrao je deset najvećih sportskih prevara u povijesti. Bilo je tu svega, od 'Božje ruke' i dopinga do klađenja i pomicanja vratnica, a prvo mjesto su zauzeli maratonci Sergio i Fika Motsoeneng

Prema novinarima The Suna, najveću sportsku prevaru izvela su braća blizanci Sergio i Fika Motsoeneng. Braća gotovo identičnog izgleda su na 90 kilometara dugoj utrci od Pietermaritzburga do Durbana 1999. pokušali prevariti organizatora i ostale trkače. Na polovici maratona su se zamijenili u WC-u, kao i tenisice, kapu, sat… Prevara je otkrivena, jer je sat bio na krivoj ruci, no braća svejedno nisu bila najbrža te su zajedničkim snagama bili deveti.

Na drugom mjestu je Ben Johnson. Kanadski sprinter je pobijedio na 100 metara u finalu OI u Seulu 1988, no kasnije se ispostavilo da je bio dopingiran.

Treći su španjolski košarkaši koji su osvojili paraolimpijsko zlato 2000, ali je dokazano da njih deset od 12 uopće nije imalo invalidnost pa su morali vratiti medalje.

Četvrti je mačevalac Boris Oniščenko, koji je kao predstavnik SSSR-a osvajao zlata na OI 1968. i 1972, dok ga nisu uhvatili četiri godine kasnije kako se koristi stvarčicom koja bi svaki njegov pokušaj zvučnim signalom okarakterizirala kao pogodak.

Na petom mjestu je bivši šef Renaulta Flavio Briatore koji je u Formuli 1 na VN Singapura 2008. namjestio sudar svojeg vozača Piqueta kako bi pobijedio njegov drugi vozač Alonso.

Šesti je ragbijaš Dean Richards, koji je koristio 'lažnu krv' za vrijeme utakmice, sedmi Diego Armando Maradona koji je Englezima na SP-u 1986. zabio gol rukom, osmi još jedan nogometaš, Brazilac Rivaldo, koji je odglumio da ga je turski nogometaš na SP-u 2002. udario u glavu, deveti vratar švedskog Göteborga koji je nedavno uhvaćen kako pomiče vratnice i tako smanjuje gol, a top 10 zatvara američka klizačica Tonya Harding koja je sa suprugom unajmila razbijača koji je pokušao ozlijediti njezinu konkurenticu Nancy Kerrigan.