IZGON, PRAZNE TRIBINE...

Najveće Dinamove kazne od Uefe

30.10.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Dinamove utakmice se često nalaze na stolu Disciplinske komisije Uefe, a krovna europska nogometna organizacija na raznorazne načine kažnjavala je maksimirski klub zbog izgreda navijača

Uefina disciplinska komisija u sastavu predsjednik Thomas Partl (Austrija), potpredsjednici Jim Stjerne Hansen (Danska), Jacques Antenen (Švicarska), Sandor Berzi (Mađarska) te članovi Delaney (Irska), Silvero (Španjolska), Koch (Njemačka), Laudi (Italija), Lupescu (Rumunjska) i Wolff (Luksemburg) odrezala je Dinamu jednu od najvećih kazni koja se po 'težini smjestila na drugo mjesto.

1. Dinamo je sigurno najteže kažnjen zbog nereda 1994. kada je u Francuskoj kod Auxerrea izgubio rezultatom 3:0 te ispao iz Europe. Huligani su na ulicama grada divljali, a i nekoliko policajaca bilo je teže ozlijeđeno. Uefa je tada bila iznimno rigorozna i Dinamo je na godinu dana izbačen iz Europe. Takvoj kazni doprinio je i današnji izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić koji se sukobio s delegatom utakmice.

2. Na drugo mjesto probila se ova sankcija zbog rušilačkog pohoda u Temišvaru. Dinamo je zbog ranijih grijeha svojih 'simpatizera' bio na uvjetnoj kušnji od tri godine, a navijači su je prekršili već na početku prve. Rumunjski grad postao je bojno polje, a 'rat' se nastavio i na stadionu. Dinamo je kažnjen oduzimanjem tri ju bodova u Europskoj ligi te mora dvije domaće utakmice igrati bez gledatelja (Ajax, Temišvar)

3. Prošle sezone na utakmici Lige Uefe u Udinama zbog bacanja baklji u teren i na tartan stazu sudac je prekinuo utakmicu, i tek pod pritiskom čelnika Dinama dvoboj se nastavio. Dinamo je od Uefe kažnjen s najvećom novčanom kaznom od 150 tisuća eura, ali se žalio pa se iznos promijenio u 50 tisuća eura, zatim da jednu domaću utakmicu mora igrati pred praznim tribinama i na sljedeće dvije gostujuće utakmice neće moći putovati Dinamovi navijači

. Do Udina 2008, najveća novčana čestitka koja je stigla u Maksimirsku 128 bilo je 100 tisuća švicarskih franaka poslije utakmice u Zürichu protiv Grasshoppera. Zbog stalnog ubacivanja baklji u teren utakmica je nekoliko puta prekidana, a na tribinama je bilo i međusobnih tučnjava. Čelnici su to skupo platili.

5. Zbog pirotehnike u europskim ogledima protiv Spartaka i Tottenhama kažnjeni su sa 50 tisuća eura (2008), a 40 je maksimirsku blagajnu koštao ogled s HSV-om (2007).

Ukupno je Dinamo u Uefinu blagajnu od 1990. uplatio više od 800 tisuća eura, ali što je još gore, imidž je odavno narušen i gotovo svaka utakmica Zagrepčana u Europi se smatra 'utakmicom visokog rizika' i sve je više zemalja koje ne žele da Dinamo kod njih igra pripremne utakmice.